28 Δεκεμβρίου 2013

Σε δοκιμασία η δύναμη του Erdogan στην Τουρκία

Ο ευρύς συνασπισμός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan στη νίκη για τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχει ρωγμές, απειλώντας να υπονομεύσει όχι μόνο το κόμμα του αλλά επίσης την οικονομική πρόοδο που δημιουργήθηκε στη δεκαετία της πολιτικής σταθερότητας στην Τουρκία. Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η εσωτερική μάχη για την εξουσία ξέσπασε δημοσίως στις 17 Δεκεμβρίου όταν οι εισαγγελείς αποκάλυψαν μια μεγάλη έρευνα για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας και άλλες κατηγορίες, με στόχο δεκάδες ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Erdogan και συμμάχους του. Σε μια ένδειξη μεγαλύτερης πολιτικής αναταραχής που έρχεται, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια δημόσια επίθεση χθες εναντίον της δικαστικής εξουσίας, την οποία ο Erdogan έχει κατηγορήσει ότι τάχθηκε με τους οπαδούς ενός πρώην συμμάχου και νυν πολιτικού αντιπάλου.

«Το δικαστικό σώμα θα πληρώσει», φώναξε ο Erdogan από την κορυφή ενός λεωφορείου στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου χιλιάδες υποστηρικτές του τον υποδέχτηκαν σε μια συγκέντρωση. Η εξελισσόμενη έρευνα έχει πλήξει την εικόνα του ως τον απόλυτο ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη, για πρώτη φορά από το 2002 που ήρθε στην εξουσία. Αντίθετα, το ΑΚΡ αποκαλύπτεται ως ένας εριστικός συνασπισμός μετριοπαθών ισλαμιστών, εθνικιστών και φιλελεύθερων, που προηγουμένως ήταν ενωμένοι από την επιθυμία για εξουσία και νίκη κατά του κοσμικού κράτους, που υποστηρίχτηκε από το στρατό.

Πολλοί έχουν αρχίσει να εξοργίζονται με αυτό που θεωρούν ως τους ολοένα και πιο αυταρχικούς τρόπους του Erdogan, και βλέπουν τον επερχόμενο εκλογικό κύκλο, ο οποίος ξεκινάει το Μάρτιο, ως την τελευταία ευκαιρία για να σπάσει αυτός ο κλοιός του για ίσως άλλη μία δεκαετία. Οι ρήξεις αναβιώνουν μνήμες από το ταραχώδες παρελθόν της χώρας, τρομάζοντας τους επενδυτές στη χώρα που βρίσκονται ήδη στα άκρα μετά από την απόφαση της Federal Reserve να ξεκινήσει να αποσύρει την πολιτική εύκολης πίστωσης.
Οι επιθέσεις του Erdogan σε εισαγγελείς και αστυνομία απειλούν να αναιρέσουν μια δεκαετία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, πολιτικοποιώντας κρίσιμα τμήματα του κράτους. Αλλά ο πρωθυπουργός, που θεωρείται όλο και πιο βέβαιος αλλά διχαστικός, ύστερα από μια δεκαετία στο τιμόνι της Τουρκίας, αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια. Το πρώτο είναι το κόμμα του που διασπάται, και το οποίο ταλανίζεται από τις άνευ προηγουμένου έξι παραιτήσεις σε μόλις ένα μήνα. Οι βουλευτές δήλωσαν ότι παραιτούνται διότι πίστευαν ότι ο Erdogan αγνόησε τη συμβολή τους και ότι διαμόρφωσε πολιτικές που δεν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον.

Ένας από τους υπουργούς που έχασε τη θέση του κατά τον ανασχηματισμό αυτή την εβδομάδα, αρνήθηκε να φύγει ήσυχα, καλώντας τον Erdogan να παραιτηθεί και αυτός. «Αυτό είναι ένα πολύ νέο ΑΚΡ», δήλωσε ο Soner Cagaptay, του Washington Institute for Near East Policy. Εάν ο πρωθυπουργός επιβιώσει της καταιγίδας, που μπορεί να συμβεί, θα δημιουργήσει ένα υπουργικό συμβούλιο δικό του (Erdogan cabinet) που σημαίνει ότι η πραγματικότητά του θα είναι εξαιρετικά διαστρεβλωμένη καθώς οι σύμβουλοί του θα του λένε αυτό που θέλει να ακούσει. Αυτό είναι ένα πρόβλημα».

Οι βουλευτές που αποχώρησαν άσκησαν επίσης κριτική στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εμποδίσει τις έρευνες, τις οποίες ο Erdogan χαρακτήρισε ως μέρος μιας διεθνής εκστρατείας που στόχο έχει την ανατροπή του και την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας. Πριν από έξι μήνες, μετά από ένα μήνα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Erdogan επαίνεσε τους επικεφαλής αστυνομίας της χώρας, ως το καμάρι του έθνους. Την περασμένη εβδομάδα, απομάκρυνε περίπου 100 από τους ίδιους άνδρες, με το πρόσχημα ότι βοήθησαν στις έρευνες κατά της διαφθοράς χωρίς να ενημερώσουν τους ανωτέρω τους.

Μια μεγαλύτερη πρόκληση για τον Erdogan έρχεται από τον Fethullah Gulen, έναν Τούρκο κήρυκα με έδρα τις ΗΠΑ, που έχει εκατομμύρια οπαδούς που τον βοήθησαν να εδραιώσει την εκλογική επιτυχία του ΑΚΡ.Στην ομιλία του χθες ο Erdogan δήλωσε ότι οι έρευνες συνδέονται με μια κυβερνητική προσπάθεια να κλείσει τα prep-schools, μια βασική πηγή εσόδων για τους υποστηρικτές του Gulen.

«Δεν θα περπατήσουμε μαζί με εκείνους που ξεκίνησαν στον ίδιο δρόμο με εμάς και στη συνέχεια μας πρόδωσαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός με αναφορές που στόχο είχαν τον Gulen και τους αποστάτες από το κόμμα. Την ίδια στιγμή, καθώς οι εντάσεις εξαπλώνονται, ένας βετεράνος πολιτικός και ιδρυτής του ΑΚΡ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Bulent Arinc, απηύθυνε έκκληση για αφοσίωση. «Ερχόμαστε από ένα δαχτυλίδι της φωτιάς. Δεν βρήκαμε αυτή τη χώρα στο δρόμο και δεν σκοπεύουμε να τη χάσουμε. Πρόκειται για μια δοκιμασία», δήλωσε μιλώντας στη Manisa.
  Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε ακόμη:

- Ο Erdogan μάλλον θα διατηρήσει τη θέση του, η τουρκική οικονομία ίσως όχι

- Ποιες οι πτυχές της έρευνας στην Τουρκία κατά της διαφθοράς

- Η ατμόσφαιρα θυμίζει τα γεγονότα του Μαΐου

- Steinmeier καλεί Άγκυρα να ρίξει φως στις υποθέσεις διαφθοράς

- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ανεύθυνη η συμπεριφορά του Erdogan

- Erdogan κατά πάντων στην Τουρκία



Πηγή:www.capital.gr