24 Νοεμβρίου 2014

Δεν έπεισε ο Μπάιντεν και το Μπαρμπαρός δεν φεύγει Τουρκία και Τ/κ βάζουν εμπόδια στους Αμερικανούς με τις αξιώσεις τους σε ΑΟΖ και Κυπριακό Του Νίκου Στέλγια


 Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και τα πολεμικά πλοία της από τα περίχωρα της Κύπρου. Αυτή την απόφαση ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της εφημερίδας μας, ο κ. Έρογλου ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν την παραμονή των τουρκικών πλοίων στα περίχωρα της Κύπρου.

Ο κ. Έρογλου ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση σε τρία ζητήματα: Παραμονή του «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο, συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα κέρδη της ΑΟΖ και επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών δίχως καμία προϋπόθεση.Ο κ. Έρογλου δήλωσε ακόμη ότι έχει την πληροφορία ότι η αμερικανική πλευρά θα πιέσει την ε/κ ηγεσία για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο κ. Έρογλου τονίζει ότι όπως ο ίδιος έτσι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν πιστεύει ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επιστρέψει στις συνομιλίες μια ώρα αρχύτερα και δίχως καμία προϋπόθεση.
 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπενθυμίζει ότι οι συμφωνίες της ηγεσίας του με την Τουρκία σχετικά με τα επόμενα βήματα στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένουν άθικτες. «Η Τουρκία έδειξε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η Τουρκοκύπριοι είναι οι συνέταιροι των φυσικών πόρων της Κύπρου», τονίζει ο κ. Έρογλου.

 «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει όλα τα απαιτούμενα βήματα για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει ο κ. Έρογλου.«Δεν πρόκειται να παραμείνουμε στο τραπέζι των συνομιλιών για πολλά χρόνια», δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος προσθέτει ότι ο ΟΗΕ πλέον έχει αρχίσει να χάνει τις ελπίδες του για την λύση του Κυπριακού.Οι νέες δηλώσεις του κ. Έρογλου έρχονται στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάϊντεν στην Κωνσταντινούπολη. Λίγες ώρες μετά τις κινήσεις της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό, ο κ. Έρογλου ανακοινώνει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην στρατηγική της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ