25 Μαρτίου 2014

Η συριακή κρίση διχάζει τον Αραβικό Σύνδεσμο

http://tvkosmos.gr/articleImages/B8353886714783FFD0704A5529D0ED37.jpgΜε την κενή έδρα της συριακής αντιπροσωπείας να υπενθυμίζει την διαίρεση στους κόλπους του, ξεκίνησε στο Κουβέιτ η ετήσια σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου.Έκκληση να σταματήσει ο εξοπλισμός των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία, απηύθυνε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Λαχτάρ Μπραχίμι, επισημαίνοντας ότι η κρίση απειλεί ολόκληρη την περιοχή.Κατάρ και Σαουδική Αραβία θεωρείται ότι αποτελούν τους κύριους προμηθευτές όπλων των δυνάμεων, που μάχονται απέναντι στο καθεστώς Άσαντ.Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης ζήτησε στήριξη από τα αραβικά έθνη.

«Δεν σας ζητάω να κηρύξετε πόλεμο, αλλά να στηρίξετε τον αγώνα και να βρείτε μια λύση που διασφαλίζει τη χώρα μας και τα συμφέροντά της καθώς και τα συμφέροντα ολόκληρου του αραβικού κόσμου. Θα θέλαμε να ανακοινώσετε ότι θα υπερασπιστείτε τον συριακό λαό, που αντιμετωπίζει έναν φρικτό πόλεμο, ο οποίος έχει στόχο άμαχους πολίτες», δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Αχμάντ αλ Τζάρμπα.Έκκληση στα αραβικά έθνη να επιλύσουν τις διαφορές τους, απηύθυνε ο οικοδεσπότης Σεΐχης Σαμπάχ του Κουβέιτ, επικαλούμενος τεράστιους κινδύνους σε αντίθετη περίπτωση.

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών του Κόλπου, λόγω της στήριξης του Κατάρ στους κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν αποφάσισαν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα.