12 Ιανουαρίου 2016

Τουρκικά ΜΜΕ: Κοντά στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας το Κουρδιστάν Δημιουργούν σύνορο το οποίο χωρίζει το βόρειο κομμάτι του Ιράκ από την υπόλοιπη χώρα Του Νίκου Στέλγια


«Οι τελευταίες σημαντικές εξελίξεις φέρνουν πολύ κοντά το αυτόνομο Κουρδιστάν στο ενδεχόμενο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Στο Ιράκ, οι εξελίξεις ευνοούν τις φιλοδοξίες των Κούρδων, και η αυτόνομη κυβέρνηση επιχειρεί να επωφεληθεί στο έπακρον από τις τελευταίες ευκαιρίες, οι οποίες εμφανίζονται στον ορίζοντα». Σε αυτό το συγκεκριμένο συμπέρασμα καταλήγουν δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Άγκυρα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», μια νέα κίνηση του αυτόνομου Κουρδιστάν είναι αυτή που αναζωπυρώνει στο Ιράκ την συζήτηση για την ανεξαρτοποίηση των Κούρδων. Συγκεκριμένα, οι Κούρδοι ξεκίνησαν να φτιάχνουν ένα χαντάκι, το οποίο χωρίζει το βόρειο κομμάτι του Ιράκ από την υπόλοιπη χώρα. Με το χαντάκι δημιουργείται de facto μια περιοχή, η οποία έρχεται να διευρύνει τα σημερινά διοικητικά σύνορα του αυτόνομου Κουρδιστάν.
Ακόμη, σύμφωνα με την «Ραντικάλ», το σύνορο αυτό περνά μέσα από τη Μουσούλη, η οποία αυτή την στιγμή ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Οι Τουρκομάνοι του Ιράκ υπήρξαν οι πρώτοι που ύψωσαν τη φωνή τους κατά των σχεδιασμών του αυτόνομου Κουρδιστάν. Σύμφωνα με την «Ραντικάλ», οι Τουρκομάνοι πιστεύουν ότι μαζί με την ανεξαρτοποίηση των Κούρδων, το Ιράκ θα χωριστεί σε τρία ανεξάρτητα κράτη. Στο νότιο κομμάτι θα δημιουργηθεί ένα σιιτικό κράτος με πρωτεύουσα την Βαγδάτη ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα αναδυθεί μια σουνιτική κρατική δομή.
Νωρίτερα, ο υπηρεσιακός Πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούτ Μπαρζανί είχε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να ετοιμάσει σχέδιο δράσης για την επόμενη ημέρα της απελευθέρωσης της Μουσούλης.

/www.kathimerini.com.cy