12 Ιανουαρίου 2016

Τουρκία: Συρρικνώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών


Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη η τουρκική κυβέρνηση
Συρρικνώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας το Νοέμβριο, εμφάνισαν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μειώνοντας την βραχυπρόθεσμη έκθεση εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας.Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. δολάρια το Νοέμβριο από τα 5,79 δισ. δολάρια στον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Επτά οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal είχαν προβλέψει έλλειμμα 2,19 δισ. δολαρίων.Σε ετήσια βάση, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 34,7 δισ. δολάρια το Νοέμβριο, περίπου στο 4,7% του ΑΕΠ, από την αναθεωρημένη μέτρηση των 38,4 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο.
Το έλλειμμα της περιόδου Ιανουάριος-Νοέμβριος 2015, υποχώρησε στα 27,8 δισ. δολάρια από τα 39,6 δισ. δολάρια το 2014.

Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη η τουρκική κυβέρνηση

Η τουρκική κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη και υποσχέθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, επικαλούμενη την εσωτερική πολιτική σταθερότητα ως κινητήρια δύναμη για τις αναθεωρήσεις της.
Η χώρα έχει αυξήσει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2015 στο 4%, από την εκτίμηση του Οκτωβρίου για 3%, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Mehmet Simsek, παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Ο Simsek, ο οποίος επιβλέπει τις οικονομικές πολιτικές, αναβάθμισε επίσης τους στόχους του ΑΕΠ για το 2016 στο 4,5% από το 4%, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 5% το 2017 και το 2018.
Ο τουρκικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 7,5% μέχρι το τέλος του 2016 από το 8,8% το 2015, ανακοίνωσε ο Simsek, ενώ οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή δεν πέτυχαν τον στόχο του 5% που είχε θέσει η κυβέρνηση, για πέμπτο συνεχόμενο έτος.
Ο Simsek πρόσθεσε πως το υψηλό κόστος τροφίμων, σε συνδυασμό με την έξοδο των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές, που οδήγησε την τουρκική λίρα σε πτώση 25% έναντι του δολαρίου πέρυσι, έπληξαν τις προσπάθειες για την μείωση του υψηλού πληθωρισμού.
"Η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι βασική προτεραιότητα για μας", τόνισε ο Simsek, υποσχόμενος να περικόψει τις αυξήσεις των τιμών το 2017 στο 6% και να φθάσει τον στόχο του 5% στο επόμενο έτος.