12 Ιανουαρίου 2016

Η Μέρκελ δεν «αντέχει» άλλη μία Κολωνία

Νέος "πονοκέφαλος" για τη Μέρκελ οι μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στην Κολωνία. Ο χειρισμός της προσφυγικής κρίσης, ο φόβος πρόκλησης φυλετικής προκατάληψης και η ανάγκη διατήρησης των γερμανικών αξιών.
Η Μέρκελ δεν «αντέχει» άλλη μία ΚολωνίαΗ απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να επιτρέψει σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να βρουν καταφύγιο στη Γερμανία έχει προκαλέσει βαθύτατο διχασμό στη χώρα της. Λίγα γεγονότα έχουν εντείνει τη διαμάχη τόσο, όσο οι σοκαριστικές μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στην πόλη της Κολωνίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Αν και η έρευνα της αστυνομίας για τις επιθέσεις συνεχίζεται, είναι ξεκάθαρο πως δεκάδες νεαρές γυναίκες στην πόλη δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση και ληστεύθηκαν από συμμορίες ανδρών που σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές είχαν «βορειοαφρικανική ή αραβική» καταγωγή.

Την Πέμπτη ήρθαν στο φως αποδείξεις ότι νεοαφειχθέντες αιτούντες άσυλο ήταν μεταξύ των εκατοντάδων νεαρών ανδρών που ήταν παρόντες όταν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις. Το λαϊκιστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία επέρριψε ευθύνες για το εξωφρενικό γεγονός στην «καταστροφική πολιτική ασύλου και μεταναστευτική πολιτική» της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Οι επιθέσεις στην Κολωνία φαίνεται πως συνέβησαν για διάφορους λόγους. Μέρος της ευθύνης θα πρέπει να φέρει η αστυνομία της πόλης, ο επικεφαλής της οποίας παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Για χρόνια οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις άφηναν τις συμμορίες ληστών να τριγυρίζουν στον σιδηροδρομικό σταθμό όπου έλαβαν χώρα οι επιθέσεις. Το συνδικάτο των αστυνομικών υποστηρίζει πως υπήρχαν υπερβολικά λίγοι αστυνομικοί στην περιοχή την 31η Δεκεμβρίου, δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που αναμένονταν να βγει στους δρόμους εκείνο το βράδυ.

Δεν μπορούν, όμως, να αγνοηθούν και άλλες πτυχές αυτών των εγκλημάτων. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους επιτιθέμενους ήταν αφρικανικής ή μεσανατολικής καταγωγής έχει εγείρει φόβους για το κατά πόσο οι νεαροί μετανάστες έχουν ενσωματωθεί στη γερμανική κοινωνία. Η τεράστια ροή αιτούντων άσυλο στη χώρα, που δεν δείχνει σημάδια μείωσης το 2016, καθιστά το ζήτημα ακόμα πιο πιεστικό.

Η Μέρκελ από καιρό έχει εκφράσει ανησυχία για την έλλειψη ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία. Έχει επικρίνει την πολυπολιτισμικότητα -την ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν σε παράλληλες κοινότητες χωρίς να ενοχλούν ο ένας τον άλλον- ως «απάτη». Οι μετανάστες δεν θα πρέπει ποτέ να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις γλωσσικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές τους ρίζες. Όμως έχει δίκιο να επιμένει πως όλες οι μειονότητες πρέπει να σέβονται τις βασικές αξίες της Γερμανίας, τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματά της και την προσήλωσή της στη θρησκευτική και σεξουαλική ισότητα.

Στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η «καλλιέργεια» μιας τέτοιας ενσωμάτωσης θα απαιτήσει τεράστια υπομονή και πόρους. Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, δεν μπορεί να υπάρχει συμβιβασμός όταν διαπράττονται εγκλήματα από συμμορίες οποιασδήποτε φυλής ή θρησκείας, μουσουλμανικές ή άλλες. Η Βρετανία πρόσφατα έγινε μάρτυρας αρκετών περιστατικών στα οποία οι αρμόδιες αρχές των πόλεων έκαναν αρκετό καιρό για να αποκηρύξουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης από συμμορίες ανδρών πακιστανικής καταγωγής, φοβούμενες ότι θα ερέθιζαν τη φυλετική προκατάληψη. Στην περίπτωση της Κολωνίας, φαίνεται πως υπήρξε μια παρόμοια αποτυχία. Η γερμανική αστυνομία και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης άργησαν πολύ να δημοσιοποιήσουν τις επιθέσεις, ίσως υπό τον φόβο ότι θα δημιουργούσαν κλίμα κατά των ξένων.

Τα γεγονότα στην Κολωνία αναπόφευκτα θα στρέψουν εκ νέου τον «προβολέα» στη γενναιόδωρη στάση που έχει τηρήσει η κ. Μέρκελ σε ό,τι αφορά στην προσφυγική κρίση. Η προσέγγισή της είναι θαρραλέα και αξιοθαύμαστη. Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί με φρίκη τις φωτογραφίες των ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα στην πόλη Madaya της Συρίας, οι υπερβολικές επικρίσεις για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό έθνος το οποίο αγκαλιάζει τους ανθρώπους που φεύγουν μαζικά από εμπόλεμες περιοχές είναι λανθασμένες.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφησυχάσει καθώς διαχειρίζεται την τεράστια κίνηση μεταναστών στο έδαφός της. Η πολιτική της «ανοικτής πόρτας» της κ. Μέρκελ θα είναι αποτελεσματική μόνο αν συνοδεύεται από μια συντονισμένη προσπάθεια για ενσωμάτωση, που θα διατηρεί τις μεταπολεμικές αξίες της χώρας. Η Γερμανία, και η καγκελάριός της, δεν μπορούν να ανεχτούν μια ακόμα Κολωνία.
www.euro2day.gr