01 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλο ενδιαφέρον για λύση του Σκοπιανού αναγνωρίζει ο Νίμιτς


Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ παραδέχθηκε την ύπαρξη αντιδράσεων σε ορισμένες από τις προτάσεις του
 
 Αντιδράσεις επί των προτάσεών του, οι οποίες άγγιξαν την ουσία των ζητημάτων, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, εμφανίστηκαν στη συναντήσεις που είχε ο Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές ελλάδος και Σκοπίων κκ. Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι αντιστοίχως. Οι τρεις άνδρες πάντως θα συναντηθούν ξανά προσεχώς, καθώς η αίσθηση είναι ότι ο κ. Νίμιτς αναμένεται να καταθέσει κάποιου είδους πρόταση το προσεχές διάστημα.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι οι συνομιλίες που είχε ήταν εποικοδομητικές, τονίζοντας ότι «στη διαρκείας δύο ωρών συνάντηση συζητήθηκε σχεδόν αποκλειστικά η ουσία των ζητημάτων». Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι θέσεις και οι απόψεις των δύο πλευρών έχουν πλέον αποκρυσταλλωθεί.

«Νομίζω ότι σε κάθε πρωτεύουσα εργάζονται σκληρά για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να φθάσουμε σε συμφωνία. Υπήρξαν αντιδράσεις σε μερικές από τις προτάσεις μου και συνεχιζόμενες εντατικές συζητήσεις. Αποφασίσαμε ότι θα συναντηθούμε ξανά, σχετικά σύντομα, αλλά δεν ορίσαμε ημερομηνία» πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς παραδέχθηκε ότι «υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον τόσο από ευρωπαϊκές χώρες όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες - μέλη των Ηνωμένων Εθνών» για την επίλυση του ονοματολογικού. Δήλωσε ότι δεν πετάει στα σύννεφα και ότι δεν έχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο να δηλώσει για τα επόμενα βήματα ή για την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης. Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχει τουλάχιστον ένα όνομα επί του οποίου ο κ. Νίμιτς δοκιμάζει διάφορες φόρμουλες για να γεφυρώσει τις διαφορές Ελλάδος και Σκοπίων.

Το ενδιαφέρον πάντως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρξει πρόοδος εκφράστηκε πάλι από τον Στέφανο Σανίνο, στενό συνεργάτη του ευρωπαίου επιτρόπου με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Ο κ. Σανίνο βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα για επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς η Κομισιόν προετοιμάζει την έκθεσή της για την πΓΔΜ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.