01 Φεβρουαρίου 2013

Xαραμάδα ελπίδας στο facebook

ΣΥΡΙΑ Εντυπωσιακή στροφή της αντιπολίτευσης, με ηγετικό της στέλεχος να δέχεται τον διάλογο με το καθεστώς χωρίς προαπαιτούμενο την απομάκρυνση του Ασαντ
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Ελπίδες για πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης έφερε η χθεσινή εντυπωσιακή στροφή του Αχμεντ Μόαζ Χάτιμπ, ηγέτη της κυριότερης οργάνωσης-ομπρέλα της αντιπολίτευσης (Συριακός Εθνικός Συνασπισμός). Ο Χάτιμπ, με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook, δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε διάλογο με εκπροσώπους του καθεστώτος Ασαντ, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την άμεση απομάκρυνση του Σύρου προέδρου από την εξουσία, όρο που έθετε μέχρι χθες η συριακή αντιπολίτευση ως προαπαιτούμενο για να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


«Ως δείγμα καλής θέλησης προς μια πολιτική λύση στην κρίση και για να ανοίξει ο δρόμος για μια μεταβατική περίοδο που θα βάλει τέλος στην αιματοχυσία, ανακοινώνω ότι είμαι έτοιμος για άμεσες συνομιλίες με εκπροσώπους του συριακού καθεστώτος στο Κάιρο, την Τυνησία ή την Κωνσταντινούπολη», αναφέρει.

Ο μετριοπαθής και φιλοδυτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης δικαιολόγησε αυτή τη στροφή στην πολιτική του διότι «η επανάσταση συνεχίζεται και δεν τίθεται πλέον το ζήτημα να κερδίσουμε χρόνο την ώρα που οι Σύροι πολίτες ζουν μια άνευ προηγουμένου κρίση». Οι όροι που έθεσε είναι η απελευθέρωση των 160.000 αντικαθεστωτικών που κρατούνται σε συριακές φυλακές, η ανανέωση των διαβατηρίων των Σύρων πολιτικών προσφύγων του εξωτερικού και η ανεμπόδιστη επιστροφή τους στο εσωτερικό της χώρας.

Η πρόταση για διάλογο με τη Δαμασκό χωρίς την άμεση απομάκρυνση του Ασαντ βρίσκει αντιστάσεις στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης και ήδη πολλά στελέχη κάνουν λόγο για προσωπική άποψη του προέδρου που δεν έχει εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα. Σε περίπτωση που καμφθούν οι αντιρρήσεις των «σκληρών» και προχωρήσει η πρόταση Χάτιμπ, τότε είναι πολύ πιθανόν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία να υποστηρίξουν τη διαδικασία.

Ο Ασαντ είχε προτείνει στις αρχές Ιανουαρίου ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο προέβλεπε τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου που θα οδηγούσε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με παράλληλη χορήγηση αμνηστίας.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η αλλαγή στάσης του Χάτιμπ, όσο και το κατά πόσον θα επιμείνει και θα μπορέσει να περάσει την πρότασή του στην πανσπερμία των οργανώσεων που αντιπροσωπεύει. Ομως, η αδυναμία της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης να κερδίσει στα πεδία των μαχών τον καλά εξοπλισμένο στρατό του καθεστώτος, η απροθυμία της Δύσης να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία και η άνοδος της επιρροής της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ Νούρσα στο εσωτερικό της Συρίας καθιστούν την αναζήτηση πολιτικής λύσης που θα οδηγήσει σε συντεταγμένη και όχι χαοτική αναδιανομή της τράπουλας στη Συρία μόνη ελπίδα για να αποφύγει η χώρα τη «λιβανοποίηση», τον κατακερματισμό και τον εμφύλιο με εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Τα ευάλωτα χημικά όπλα του Ασαντ, που κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των ισλαμιστών της Αλ Νούρσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του Ισραήλ, η πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στις χώρες της περιοχής, σύμφωνα και με τους φόβους που εξέφρασε χθες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λακτάρ Μπραχίμι, και ο κίνδυνος να μεταβληθεί η Συρία σε ένα νέο Ιράκ υπαγορεύουν στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα την ανάγκη να κινητοποιηθούν για να βρεθεί μια διπλωματική διέξοδος που θα απομονώσει τους εξτρεμιστές από τη νέα εξουσία στην Δαμασκό.

Οσο κυλάει ο χρόνος, όσο συνεχίζεται η σφαγή του λαού της Συρίας και πληθαίνουν τα φαινόμενα μαζικών εκτελέσεων αμάχων, όπως η τρομακτική εκατόμβη που αποκαλύφθηκε στο Χαλέπι για την οποία αλληλοκατηγορούνται οι δύο πλευρές, τόσο θα ενισχύεται η πόλωση, τόσο θα ενισχύονται οι αδιάλλακτοι που τρέφονται από το αίμα.

Η χθεσινή αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν ισραηλινά αεροσκάφη σε συριακό έδαφος (με στόχο αντιαεροπορικούς πυραύλους που πιθανότατα μεταφέρονταν προς τον Λίβανο για να παραδοθούν στη Χεζμπολά) ήταν ακόμη ένα μήνυμα πως η κρίση μπορεί ανά πάσα στιγμή να «εξαχθεί» ως θερμή σύγκρουση σε όλη τη Μέση Ανατολή. Κι αυτό το εφιαλτικό σενάριο Ρώσοι και Αμερικανοί δείχνουν να θέλουν να το αποτρέψουν.

Ακόμη κι αν τα κίνητρα του Χάτιμπ για διάλογο με τη Δαμασκό υπαγορεύονται από τον πατριωτισμό του (για να αποτρέψει την πλήρη καταστροφή της χώρας και τον αφανισμό των κατοίκων της), η πρότασή του, όπως διατυπώθηκε, θα μπορούσε να αποτελεί κοινό ανακοινωθέν των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, που αναζητούν εδώ και εβδομάδες, στη Γενεύη, έναν έντιμο συμβιβασμό και σταθερότητα για τη Συρία.