Στην πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι κυρώσεις της Δύσης προκαλούν οδύνη στη Ρωσία, μια νέα έκθεση από την Standard & Poor ΄s (MHFI) περιγράφει τις ρωσικές τράπεζες ως τις «πιο ευάλωτες» από τις τράπεζες οποιασδήποτε άλλης μεγάλης αναδυόμενης αγοράς.
Οι κυρώσεις «επηρεάζουν άμεσα» περισσότερο από το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα της Ρωσίας, ο οποίος κυριαρχείται από κρατικά ελεγχόμενα πιστωτικά ιδρύματα όπως η Sberbank (SBER:RM) και η VTB Bank (VTBR:LI), σύμφωνα με την S&P. Παράλληλα, η πτωτική πορεία της οικονομίας της χώρας «θα οδηγήσει σε περισσότερα επισφαλή δάνεια και θα πιέσει τα κεφάλαια και την κερδοφορία των τραπεζών».
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η εξάρτηση των ρωσικών τραπεζών «από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας φτάνει σήμερα στο 10% του συνόλου των υποχρεώσεων τους, σε σύγκριση με 13% στο ζενίθ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009. Παρότι οι τράπεζες διαθέτουν πιθανότατα επαρκή ρευστότητα για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος προς διεθνείς πιστωτές που ωριμάζει το επόμενο έτος, η S&P αναφέρει ότι, «όσο περισσότερο διαρκούν οι κυρώσεις, τόσο δυσκολότερη θα είναι η χρηματοδότηση και οι συνθήκες ρευστότητας».
Από την επιβράδυνση της οικονομίας υποφέρουν τράπεζες και σε άλλες άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Σε άλλες, όπως στην Ινδία, τα κέρδη των τραπεζών πλήττονται από τα προβληματικά χαρτοφυλάκια δανείων. Αλλά καμία από αυτές ή τις υπόλοιπες χώρες που εξετάστηκαν από την S&P, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Μεξικού και της Τουρκίας, δεν αντιμετωπίζει την πρόσθετη επιβάρυνση των οικονομικών κυρώσεων. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε έξι μεγάλες ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Sberbank και VTB, αποκόπτοντας την πρόσβασή τους στις δυτικές αγορές κεφαλαίων.
Οι Sberbank και VTB συγκαταλέγονται μεταξύ των 100 μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, και έχουν γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επωφελούμενες από την στήριξη του Κρεμλίνου, καθώς έβγαλαν εκτός αρένας τους ξένους ανταγωνιστές και καταβρόχθισαν τα μικρότερα ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα. Τώρα σίγουρα υποφέρουν. Η Sberbank ανακοίνωσε πτώση 7,8% στα κέρδη της κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, ενώ στις 14 Νοεμβρίου είπε ότι μπορεί να χρειαστεί «κρατική βοήθεια». Η VTB, που ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά της μεγέθη, έχει ήδη ζητήσει «πακέτο» στήριξης από την κυβέρνηση.
Η ρωσική κυβέρνηση και οι ηγέτες των επιχειρήσεων μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησαν ότι οι κυρώσεις μπορούν να μείνουν στη θέση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι απαιτείται επείγουσα δράση για να περιοριστεί η ζημιά, λέει ο Sergey Dubinin, πρόεδρος της VTB, στο Bloomberg News. «Ήλπιζαν ότι οι κυρώσεις ήταν προσωρινές. Τώρα ξύπνησαν στη νέα πραγματικότητα».
CAPITAL.GR