01 Φεβρουαρίου 2015

Μουσουλμανικές «βόμβες» στη Βουλή



Πανηγυρίζει η Τουρκία τόσο για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την εκλογή των μουσουλμάνων βουλευτών, ειδικά από τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα έχει οριακή πλειοψηφία!Τρεις από τους συνολικά 16 μουσουλμάνους υποψήφιους βουλευτές -όλοι στις περιφέρειες της Ροδόπης και της Ξάνθης- κατάφεραν να εκλεγούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκαλώντας έκρηξη χαράς στον τουρκικό Τύπο. «Τρία μέλη της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη έχουν εκλεγεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο με το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που σάρωσε στις εκλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Hürriyet Daily News».


Η «Zaman» επίσης πανηγυρίζει για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. «Η επιτυχία ενός αριστερού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει θετική αλλαγή για την τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη» έγραψε χαρακτηριστικά. Η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει: «Το κόμμα του κ. Τσίπρα είναι γνωστό για τη μετριοπαθή στάση του απέναντι στην τουρκική μειονότητα και τρία μέλη της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη εξελέγησαν στο Κοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στην Ξάνθη ο ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε 45,4%, κέρδισε δύο έδρες (Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Στάθης Γιαννακίδης) και μία η Νέα Δημοκρατία (Αλέξανδρος Κοντός), που έλαβε 23,58%. Ο Ζεϊμπέκ, που κέρδισε την πρωτιά με τεράστια απόσταση από τον δεύτερο, είχε αντιδράσει πέρυσι έντονα στην προοπτική να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ η Ελληνίδα μουσουλμάνα Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά. «Εμείς οι Τούρκοι δεν θέλουμε τη Σαμπιχά» είχε πει χαρακτηριστικά, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει στροφή 180 μοιρών και να την αποκλείσει.

Οι απόψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια στην Ξάνθη, αφού και ο ίδιος άλλωστε έχει γράψει σε άρθρο του στη «Zaman» για τους «Τούρκους της δυτικής Θράκης». Στα μέσα Νοεμβρίου ο Ζεϊμπέκ συμμετείχε σε μεγάλη εκδήλωση για τον Κεμάλ Ατατούρκ, που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Εκεί οι ανθελληνικοί φορείς εξαπέλυσαν φιλοτουρκικές κορόνες, με μπροστάρηδες στελέχη του DEB και φίλα προσκείμενα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή την 76η επέτειο από τον θάνατο του Ατατούρκ.

Στη Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ θριάμβευσε επίσης, συγκεντρώνοντας 48,45% (το υψηλότερο ποσοστό του πανελλαδικά) έναντι 20,24% της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, με ισχυρά ερείσματα στη μειονότητα, στήριξε τους μειονοτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έτσι «γραμμή» στους μουσουλμάνους της περιοχής. Υποψήφιοι με τη Ν.Δ. ήταν οι Αμέτ Αχμέτ και Ισμαήλ Μουσταφά Χουσέ, ουδείς όμως εξ αυτών εξελέγη, καθώς πρώτος -και μοναδικός- «γαλάζιος» βουλευτής είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Πρώτος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο Μουσταφά Μουσταφά, γιατρός μικροβιολόγος και εκλεγμένος βουλευτής με τον Συνασπισμό στις εκλογές του 1996. Εκείνη την περίοδο -και συγκεκριμένα το 1999- ο Μουσταφά διεκδικούσε την αναγνώριση της «τουρκικής» και της «μακεδονικής» μειονότητας. Μαζί με άλλους δύο βουλευτές από τη μειονότητα στη Θράκη είχαν στείλει προκλητική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων, με την οποία ζητούσαν να αναγνωριστεί η ύπαρξη στην Ελλάδα τουρκικής και μακεδονικής μειονότητας. Επίσης ζητούσαν από την κυβέρνηση να σταματήσει τις διακρίσεις και τις διώξεις (!) και να σεβαστεί τα δικαιώματά τους.

Δεύτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη είναι ο Αϊχάν Καραγιουσούφ, οδοντίατρος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας - Σαππών. Ευθυγραμμισμένος πλήρως με τη «γραμμή» της Αγκυρας, έχει δηλώσει: «Τα νηπιαγωγεία πρέπει να είναι οπωσδήποτε δίγλωσσα. Και την επίσημη γλώσσα της χώρας μας πρέπει να την ξέρουμε πολύ καλά». Πρώτος με το Ποτάμι βγήκε ο Ιλχάν Αχμέτ, αλλά το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν εξέλεξε βουλευτή στη Ροδόπη, καθώς βγήκε τρίτο, παρόλο που συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό του πανελλαδικά (12,7%).
Κώστας Παπαχλιμίτζος-