01 Φεβρουαρίου 2015

Αποκαλυπτικό: Η Τουρκία χρυσώνει το συμβούλιο της Ευρώπης – Εισφέρει εκατομμύρια με αντάλλαγμα προεδρίες

Κυριάκος Πομηλορίδης Την άλωση εκ των έσω του Συμβουλίου της Ευρώπης μεθοδεύει η Τουρκία. Σύμφωνα με εσωτερικό ενημερωτικό έγγραφο της κυπριακής μόνιμης αντιπροσωπίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός επιχειρεί και φαίνεται να καταφέρνει, να αναβαθμίσει την θέση της, προτείνοντας την αύξηση της εθελοντικής της εισφοράς προς το ΣτΕ κατά 15 εκατομμύρια ευρώ.Συγκεκριμένα με όπως αναφέρεται στο έγγραφο που αποκαλύπτει ο Αντ1 « Με την κίνηση αυτή η Τουρκία αναντίλεκτα ενισχύει την παρουσία της εντός του ΣτΕ και ιδιαίτερα τις σχέσεις της με την Γραμματεία, δια των γνωστών ωστόσο πρακτικών της «εξαγοράς» και των «ανταλλαγμάτων».


 Ήδη έχουμε γίνει λήπτες πληροφοριών περί «απαίτησης» της Τουρκίας να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων στην Γραμματεία για το 2016 από Τούρκους, ενώ η παράλληλη προσπάθεια αναβάθμισης της τουρκικής Αντιπροσωπίας στην Κ.Σ.Σ.Ε. με τη διασύνδεση του θέματος της αύξησης της χορηγίας στην Κ.Σ.Σ.Ε. είναι ενδεικτική».

Ενδεικτική είναι και η επισήμανση στην επιστολή του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΣτΕ με την οποία ανακοινώνει την πρόθεση της χώρας του αυξήσει την εθελοντική εισφορά προς τον οργανισμό.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου:  «Εν τω μεταξύ μου δίνει επιπρόσθετη ευχαρίστηση να δηλώσω ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για περεταίρω αύξηση του αριθμού των θέσεων της Τουρκικής Αντιπροσωπίας στην ΓΣΣΕ».

Σημειώνεται πως με τον σημαντικό αριθμό μονίμων και εν αποσπάσει τούρκων λειτουργών που απασχολούνται στην Γραμματεία του Οργανισμού, η Τουρκία, μία χώρα που κατά κόρον παραβιάζει τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καταφέρνει να διασώζει την εικόνα της και να περιορίζει την κριτική κατά των πράξεων και των παραλήψεων της.

«Είναι αυτονόητο, αναφέρεται στο έγγραφο, τι θα πρέπει να αναμένεται από ενδεχόμενη «άλωση» της Γραμματείας από αυξημένους αριθμούς τούρκων λειτουργών.»

Βάση των προβλεπόμενων διαδικασιών η «γενναιόδωρη προσφορά» της Άγκυρας, την οποία ας σημειωθεί έσπευσε ήδη να χαιρετήσει ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρτζερν Τζαγλάντ, θα εξεταστεί από την Εισηγητική Ομάδα Προϋπολογισμού του Οργανισμού και ακολούθως θα υποβληθεί τυπικά προς έγκριση στην Επ. Αναπληρωτών Υπουργών του ΣτΕ, όχι νωρίτερα από τον Μάρτιο.

Το «παζάρι» είναι προφανές. Η Γραμματεία του ΣτΕ ευελπιστεί να καλύψει την τρύπα των 22 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό και η Τουρκία πέραν της διασφάλισης της υποβάθμισης των ήδη «ισορροπημένων» αναφορών του Συμβουλίου στις συνεχείς παραβιάσεις της, ιδίως στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης, θα επιδιώξει να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη προόδου στην Ευρωπαϊκή ενταξιακή της πορεία.

«Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η στάση του ΣτΕ έναντι της Τουρκίας να αποτελεί απόρροια σχετικής συνεννόησης με την Ε.Ε., με την οποία το ΣτΕ διατηρεί ενισχυμένο διάλογο και συνεργασία σε θέματα διεύρυνσης, από τον περασμένο Απρίλιο».