08 Ιουνίου 2014

Ο Ερντογάν αναζητεί τον διάδοχό του

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συγκατάθεση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, εκτός απροόπτου, περί τα μέσα Ιουνίου.ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
Λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη γειτονική Τουρκία, παρά την αντίσταση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας στα σχέδιά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εστιάζει την προσοχή του στην προεδρία. Την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την πρώτη επέτειο της υπόθεσης Γκεζί, διαδηλωτές και ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Δυτικής Τουρκίας και ύψωσαν τη φωνή τους κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Ομως οι οδομαχίες και οι συγκρούσεις, οι οποίες σημειώθηκαν στο δυτικό κομμάτι της χώρας, δεν φαίνεται να μεταβάλλουν τα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού για τις προεδρικές εκλογές.


«Για ακόμη μία φορά, η εικόνα διάλυσης την οποία παρουσιάζει η αντιπολίτευση ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των σχεδίων του Ερντογάν», αναφέρει στην «Κ» ένα στέλεχος του κουρδικού κινήματος, το οποίο έλαβε μέρος στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Η πηγή της «Κ» προσθέτει: «Σε αντίθεση με τα δελτία του ξένου Τύπου, η εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν άκρως αποθαρρυντική. Το κουρδικό κίνημα πιστεύει ότι το προηγούμενο Σάββατο, στην πλατεία Ταξίμ, γύρω στις 7 το απόγευμα υπήρχαν μόλις 6 με 10 χιλιάδες διαδηλωτές. Αυτή η εικόνα θα πρέπει να προβληματίσει ολόκληρη την Τουρκία».

Η μάλλον μικρή συμμετοχή στις πορείες για την επέτειο του Γκεζί δεν διέφυγε την προσοχή του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γιενί Σαφάκ», Ατίλα Γιαϊλά, η περιορισμένη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το Γκεζί σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την «άνετη» εκλογή του κ. Ερντογάν στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της Τουρκίας.

Δύο προϋποθέσεις

Στην Αγκυρα, η κυβερνητική παράταξη πιστεύει ότι, με τη συγκατάθεση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, εκτός απροόπτου, περί τα μέσα Ιουνίου, ενώ τα στελέχη και οι υποστηρικτές του ΑΚΡ στρέφουν πλέον την προσοχή τους στο ποιος θα διαδεχθεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πληροφορίες της «Κ» από τους κύκλους της τουρκικής πρωθυπουργίας αναφέρουν ότι ο κ. Ερντογάν έχει θέσει δύο προϋποθέσεις για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Πρώτον, ο νέος πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο. Ο πολιτικός άνδρας ο οποίος θα διαδεχθεί τον κ. Ερντογάν στο αξίωμα του πρωθυπουργού θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές του 2015 και θα λάβει σημαντικές αποφάσεις σε καίρια ζητήματα όπως το Κουρδικό, το Κυπριακό και η οικονομία. Δεύτερον, ο διάδοχος του κ. Ερντογάν, εκτός από την πρωθυπουργία, θα κληθεί να αναλάβει και την ηγεσία του ΑΚΡ. Ο νέος ισχυρός άνδρας του κυβερνώντος κόμματος θα δώσει αγώνα δρόμου για μια νέα εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Οι «μνηστήρες»

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το αξίωμα του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας; Οι καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής στην Αγκυρα έχει ξεχωρίσει το όνομα του Αχμέτ Νταβούτογλου για την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΑΚΡ. Ο κ. Ερντογάν προσεγγίζει πολύ θετικά την υποψηφιότητα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και πιστεύει ότι στο μέλλον θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μια δημιουργική συνεργασία με τον κ. Νταβούτογλου. Εκτός της υποψηφιότητας του κ. Νταβούτογλου, η ηγεσία του ΑΚΡ και ο στενός κύκλος των συνεργατών του Τούρκου πρωθυπουργού φαίνεται να μελετούν τα βιογραφικά του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και Αλί Μπαμπάτζαν, του πρώην υπουργού Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ και του Νουμάν Κουρτουλμούς.

...Και δημιουργεί δικό του «στρατό»
Ενόψει των προεδρικών εκλογών, η τουρκική πρωθυπουργία έχει θέσει σε εφαρμογή μια νέα στρατηγική. Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Ερντογάν πιστεύουν ότι η τακτική πόλωσης έχει συμβάλει στην πρόσφατη αύξηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Για αυτόν τον λόγο, στη νέα περίοδο, η πρωθυπουργία θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί σκληρές επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, το ΑΚΡ καλεί τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους. Ταυτόχρονα το υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της τουρκικής αστυνομίας, μέσω της απομάκρυνσης των μελών του κινήματος Γκιουλέν από τους κόλπους της, ενώ παράλληλα προχωρεί και στην ανασυγκρότηση της στρατοχωροφυλακής η οποία στη νέα περίοδο θα διοικείται από πολιτικούς γραφειοκράτες και όχι από στρατηγούς. Σύμφωνα με τους προσεκτικούς Τούρκους αναλυτές, η γειτονική χώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει στόχο τον απόλυτο έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων με βάση τις προεδρικές εξουσίες. Την ίδια στιγμή, ο κ. Ερντογάν δημιουργεί τον δικό του «στρατό» για να πιέσει τις τελευταίες εστίες αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που αποδείχθηκε από τη στάση την οποία τήρησε η κυβέρνηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της πρώτης επετείου της «υπόθεσης Γκεζί».