24 Ιανουαρίου 2014

Τα πρόσωπα και το πλαίσιο



Το μεγάλο στοίχημα δεν μπορεί να είναι άλλο από το να εδραιωθεί ένα πλαίσιο κανόνων και πρακτικών, τέτοιο που θα υποχρεώνει ακόμα και τα «λαμόγια» να μην κάνουν μπίζνες. Προς το παρόν, όσο κι αν ακούγεται ως αίτημα σε μια μερίδα της κοινωνίας, δεν φαίνεται όσοι το επιζητούν να αποτελούν μια «κρίσιμη μάζα», που θα υποχρεώσει σε τέτοιες αλλαγές. Η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται, ακόμα και σήμερα, να ψάχνει να κερδίσει τον πρώτο αριθμό του τζόκερ, να εναποθέτει ελπίδες σε μεγάλους και μικρούς, που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες. Μ' άλλα λόγια, εξακολουθεί να ποντάρει περισσότερο σε πρόσωπα, παρά σε πολιτικές. 

Υπό αυτό το πρίσμα, οι κομματικές κοκορομαχίες για τα επουσιώδη, πολλά εκ των οποίων θα έπρεπε να απασχολούν μόνο την παραπολιτική, ανάγονται σε κυρίαρχα ζητήματα αντιπαράθεσης. Σε αυτό το κλίμα φαίνεται ότι η χώρα οδεύει προς τις εκλογές του Μαΐου, προδιαγράφοντας συνθήκες έντονης πόλωσης, που εκ των πραγμάτων ευνοεί τους δύο μονομάχους και «συμπιέζει» τους μικρότερους παίκτες. Σκηνικό που, σκοπίμως, συντηρείται από την κυβέρνηση. Με δική της ευθύνη βάζει φιτιλιές, συντηρεί κόντρες για τα ανούσια, κι όλα αυτά σε μια προσπάθεια να καλύψει με πυροτεχνήματα την πολιτική της ένδεια.

Αν κάτι, λοιπόν, είναι αναγκαίο να αλλάξει, αυτό δεν είναι αναγκαστικά τα πρόσωπα. Το δύσκολο είναι να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο λογοδοσίας και ελέγχου, που μάλιστα να είναι απλό και λειτουργικό. Αλλά για να κινηθούν τα πράγματα προς μια τέτοια κατεύθυνση, πρέπει πρώτα απ' όλα να το ζητήσουν οι πολίτες. Να διατυπωθεί ένα καθαρό αίτημα, ώστε να υποχρεωθούν, όποιοι κι αν βρίσκονται στην εξουσία, να αλλάξουν ρότα. Αν κάτι πρέπει να αφήσει πίσω της η κρίση, αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο ερείπια στην κοινωνία. Αν ο στόχος για την επόμενη μέρα είναι μόνο η ευημερία των αριθμών και των οικονομικών δεικτών, τότε η χώρα είναι καταδικασμένη να ζήσει ξανά στο κοντινό μέλλον μια πολύ χειρότερη κρίση από τη σημερινή. Γιατί το πρόβλημά μας, όσο κι αν δείχνει να είναι οικονομικό, στην πραγματικότητα είναι θεσμικό και βαθιά πολιτισμικό.
p.koronaios@eleftherotypia.net