22 Ιουλίου 2016

Ερντογάν Ακμπάρ… To νέο ιστορικό ισοδύναμο στις σχέσεις θρησκείας-κράτους στην Τουρκία

Παράρτημα της τουρκικής τράπεζας Turkiye Bankasi
Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης* Ο Mustafa Kemal Atatürk το 1924 όταν με μεταρρυθμίσεις καταργούσε το χαλιφάτο – το πολιτικοθρησκευτικό κράτος των Οθωμανών και περνούσε στην εγκαθίδρυση μιας εκσυγχρονισμένου τύπου με χαρακτηριστικά κοσμικού κράτους Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν περίμενε πως εκατό περίπου μετά χρόνια ένας βαθιά ισλαμιστής, ο Recep Tayyip Erdoğan, ο πρώτος εκλεγμένος απευθείας από τον λαό Τούρκος Πρόεδρος θα έθετε σε κίνδυνο το οικοδόμημά του. Το μεγάλο μεταρρυθμιστικό όνειρο του “πατέρα των Τούρκων“ που έγινε πράξη και κράτησε την Τουρκία για ενενήντα περίπου χρόνια, καταστρέφεται από έναν ισλαμιστή ηγέτη Tayyip Erdoğan, ο οποίος αποκτάει τεράστια δημοφιλία τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς ελέγχει τη κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας.
Ο Tayyip Erdoğan, πάλαι ποτέ πνευματικό τέκνο του αυτοεξόριστου στις Η.Π.Α. ιμάμη Fetfoulach Gülen, αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Τουρκικής Δημοκρατίας με την απευθείας από τον λαό εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας την 28η Αυγούστου του 2014. Θέτει άμεσα σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο για την επαναφορά της Τουρκίας στο πολιτικοθρησκευτικό καθεστώς, μέσα από Σχέδιο που αποσκοπεί στην πλήρη επαναφορά σε στοιχεία νεοοθωμανικού δεσποτισμού στην Τουρκία με τον ίδιο τον Tayyip Erdoğan να θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε Σουλτανάτο επαναφέροντας σε σύγχρονους ρυθμούς τον Οθωμανικό τρόπο ζωής. Όνειρο του Tayyip Erdoğan είναι να μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας με αναφορά στα Χαντιθ, ως ο ηγέτης – θεματοφύλακας των ισλαμικών παραδόσεων της σύγχρονης ισλαμικής εποχής.

Ο Tayyip Erdoğan θεωρεί πως είναι ο εκλεκτός, ειδικά με την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Τουρκικής Δημοκρατίας, που θα οδηγήσει τον τουρκικό λαό στον δρόμο προς την πηγή του ύδατος, επιβάλλοντας αργά και σταθερά έναν ισλαμικό θρησκευτικό κώδικα διαβίωσης στους Τούρκους υπηκόους του. Ο δρόμος όμως προς την πηγή του ύδατος, την λεγόμενη Σαρία και την επιβολή αυτής σε μια μουσουλμανική μεν κοινωνία αλλά σε άμεση συνάρτηση με τον στρατό με έντονα ακόμα τα σημάδια του Mustafa Kemal Atatürk, είναι δύσκολος, στρωμένος με αγκάθια, κάτι που ο Tayyip Erdoğan καταλαβαίνει, όταν στρατιωτικοί ανακοινώνουν την Παρασκευή 15η Ιουλίου του 2016, ό,τι στα χέρια τους βρίσκεται η εξουσία της Τουρκίας μέσω πραξικοπήματος, με τον ίδιο να απολαμβάνει τις διακοπές του στο Bodrum (Αλικαρνασσός).

Η συνέχεια γνωστή, το πραξικόπημα δεν ολοκληρώνεται, με τη ΜΙΤ και μεγάλο μέρος του Τουρκικού στρατού (1η Στρατιά) να αναλαμβάνουν τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου ξανά τον έλεγχο της εξουσίας, την ώρα που ο Tayyip Erdoğan προσπαθούσε να βρει ευρωπαϊκή χώρα που θα του χορηγούσε πολιτικό άσυλο. Πολιτικοί αναλυτές στη γείτονα χώρα μιλούν για διενέργεια συγχρόνως δυο πραξικοπημάτων, το πρώτο από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς και το δεύτερο από τον Τουρκικό Στρατό και της ΜΙΤ , της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας που πολιτικά πρόσκεινται στον Erdoğan. Ο Erdoğan προλαβαίνει μέσω κινητού τηλεφώνου να στείλει μήνυμα καλώντας τους Τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους, ώστε ο Τουρκικός λαός μόνος να σώσει τη δημοκρατία από τα χέρια των πραξικοπηματιών. Στην ουσία το κάλεσμα για τον ξεσηκωμό των πολιτών ενάντια στο σε ισχύ πραξικόπημα από την ομάδα των στρατιωτών την Παρασκευή 15η Ιουλίου, είχε ξεκινήσει στα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της βραδινής προσευχής της Παρασκευής. Μετά το πέρας της προσευχής της Παρασκευής, η οποία τελειώνει γύρω στις 22:27“, οι ιμάμηδες της Πόλης και των άλλων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας όπου εξελίσσεται το πραξικόπημα, συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Άγκυρα και στη Σμύρνη, καλούν τα εκατομμύρια πιστών του Allāh να βγουν στους δρόμους και να σώσουν την Τουρκία αλλά και τον Erdoğan.

Ο Erdoğan, απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, ειδικά στην Πόλη καθώς ο ίδιος είναι από την Πόλη και έχει ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως για τα εκατομμύρια Τούρκων ψηφοφόρων του ΑΚΡ και ειδικά της λεγόμενης πολιτοφυλακής του ΑΚΡ θιασώτες του ισλαμικού φανατισμού, στην Τουρκία τους αποκαλούν (şeriatçι) -καθώς ακολουθούν τη Σαρία-, βλέπουν στο πρόσωπο του Recep Tayyip Erdoğan όχι τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά τον Προφήτη τους. Ο Erdoğan ήξερε πως μόνο οι δικοί του şeriatçι θα ήταν αυτοί που θα έβγαιναν στον δρόμο και θα έσωζαν την παρτίδα για τον ίδιο. Η αναγωγή στα μάτια των ψηφοφόρων του Erdoğan ως προφήτη ήταν και η αρχή του τέλους της σχέσης του με τον Fetfoulach Gülen, ο οποίος μη αντέχοντας την κατάσταση αυτοεξορίστηκε και ζει πλέον αυτοεξόριστος στις Η.Π.Α. Κύκλοι του Erdoğan στη γειτονική Τουρκία αναφέρουν πως το πραξικόπημα που η Τουρκία έζησε, είχε καθοδηγητή τον Fetfoulach Gülen υποκινούμενο από κύκλους στον στρατό που πρόσκεινται στον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα σε συνεργασία με μικρό αριθμό Κεμαλιστών. Ο Fetfoulach Gülen δεν μπορούσε να αντέξει την στην ουσία την ισλαμοποίηση και τη σουλτανική δομή της εξουσίας που βάση αυτής ο Erdoğan κυβερνούσε. Έβλεπε πως γρήγορα ερχόταν και η στιγμή όπου ο Recep Tayyip Erdoğan θα γινόταν ισοδύναμος με τον προφήτη Μωάμεθ στα μάτια των φανατικών Τούρκων ισλαμιστών, πράγμα που δεν άντεχε να ζήσει. Αυτός ο κύριος λόγος που όπως πολλοί ισχυρίζονται οδήγησε τον Fetfoulach Gülen στην απόφαση να σχεδιάσει και να δώσει εντολή να τεθεί σε ισχύ το πραξικόπημα. Λόγοι που ενστερνίζεται και ο Tayyip Erdoğan, ο οποίος δια μέσου της τουρκικής κυβέρνησης ζητάει με επίσημο τρόπο την έκδοση του Fetfoulach Gülen στην Τουρκία.

Για τη μη επιτυχή έκβαση του πραξικοπήματος σημαντικό ρόλο έπαιξε τόσο ο θρησκευτικός παράγοντας όσο και το υψηλό εθνικό φρόνημα των Τούρκων οπαδών του Erdoğan. Ο Erdoğan, έχοντας περάσει αλώβητος από το αποτυχημένο πραξικόπημα αφού διαχειριστεί την κρίση με τις εκκαθαρίσεις στο στράτευμα και στον δημόσιο τομέα ξέρει ότι στον ίδιο δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία. Η ευκαιρία να εισέλθει στην Πόλη ως θριαμβευτής και δίπλα στο “ Αλλαχού Ακμπάρ` “Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος“, να προστεθεί από τους φανατικούς οπαδούς του ΑΚΡ το “Erdoğan Ακμπάρ“, τιμώντας τον Μεγάλο Προφήτη Erdoğan. Σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί σε μια πανηγυρική μελλοντική προσευχή, η οποία θα πραγματοποιηθεί –ενδεχομένως- στην πρώτη προσευχή της πλήρης επαναλειτουργίας της AyaSofya ως τεμένους με εντολή του εν ζωή Ακμπάρ Προφήτη Erdoğan. Δημοσιογράφος,

Αndreas.tsilogiannis@gmail.com Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Τσιλογιάννης στα Μοσχονήσια Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Τσιλογιάννης στα Μοσχονήσι

Πηγή: Ερντογάν Ακμπάρ… To νέο ιστορικό ισοδύναμο στις σχέσεις θρησκείας-κράτους στην Τουρκία http://mignatiou.com/2016/07/erntogan-akmpar-to-neo-istoriko-isodinamo-stis-schesis-thriskias-kratous-stin-tourkia/