21 Αυγούστου 2015

Εκρηκτικό μίγμα στην Τουρκία

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Τουρκία, καθώς στο τοπίο πολιτικής αοριστίας έχει να προστεθεί ο φρενήρης ρυθμός με τον οποίο τρέχει η τιμή του συναλλάγματος, ενώ την ίδια ώρα καθημερινές είναι πλέον οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών στόχων.Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), δεύτερου στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Κι αυτό παρότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, παρέδωσε μια ημέρα πριν τη δική του εντολή, αφού επί 40 μέρες δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.


Ο Ταγίπ Ερντογάν υπονόησε ότι δεν θα δώσει την εντολή στον Κιλιτσντάρογλου, δίνοντας το έναυσμα για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με το πώς θα σχηματιστεί εκλογική κυβέρνηση με τη συμμετοχή, αναλογικά όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το ερώτημα είναι ποιον θα χρήσει πρωθυπουργό ο Ερντογάν, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πάρει μέρος στην κυβέρνηση αυτή.

Κάτι ανάλογο, αν και όχι ευθέως, ανέφεραν χθες και στελέχη του ΡΛΚ. Το συνταγματικό περιθώριο των 45 ημερών μετά την πρώτη εντολή, εντός του οποίου θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση, λήγει το βράδυ της προσεχούς Κυριακής 23 Αυγούστου και από τη Δευτέρα μπορεί να γίνει λόγος μόνο για εκλογική κυβέρνηση.Η επίδραση της πολιτικής αοριστίας και των αιματηρών συγκρούσεων και επιθέσεων στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του δολαρίου και του ευρώ είναι εμφανής.

Στις 2 το μεσημέρι το δολάριο πωλείτο έναντι 2,97 λιρών και το ευρώ έναντι 3,32 λιρών. Ήδη χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ από την αρχή του έτους η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου είναι της τάξης του 27% και έναντι του ευρώ της τάξης του 17%.
MEGATV.COM