07 Μαΐου 2015

Μια κάλπη και δύο επέτειοι

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150507/engine/newego_LARGE_t_420_54502028_type12713.jpg
Σήμερα οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο της μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας προσέρχονται στις κάλπες όχι μόνο για να διαλέξουν κυβέρνηση, αλλά για να αποφασίσουν αν η χώρα θα παραμείνει στην Ε.Ε και αν θα επιβιώσει ως ενιαίο κράτος. Μεθαύριο Σάββατο κλείνουν εβδομήντα χρόνια από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 και στις 18 Ιουνίου κλείνουν διακόσια χρόνια από τη συντριπτική ήττα της Γαλλίας του Ναπολέοντα στο Βατερλό το 1815.

Ενας από τους δύο πρωταγωνιστές και το 1815 και το 1945 η τσαρική Ρωσία και στη συνέχεια η Σοβιετική Ενωση δεν υπάρχει από 1991 με αιματηρά υαστερόγραφα από τον Καύκασο μέχρι την Ουκρανία. Στις σημερινές εκλογές στη Βρετανία είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια δυναμική που θα περιθωριοποιήσει και θα διασπάσει το Ηνωμένο Βασίλειο που μαζί με τη Ρωσία ήταν ο αποφασιστικός παράγων στη συντριβή των προσπαθειών της Γαλλίας του Βοναπάρτη πρώτα και της Γερμανίας του κάιζερ και στη συνέχεια του Χίτλερ να κυριαρχήσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Αν η Βρετανία εγκλωβιστεί σε μια δίχρονη προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα του 2017 για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε στο οποίο έχει δεσμευτεί ο Κάμερον σε περίπτωση επανεκλογής του, τότε οι Σκότοι εθνικιστές που θα κυριαρχήσουν απόλυτα σε έδρες στη Σκοτία θα θέσουν ξανά την ανεξαρτησία ως εγγύηση παραμονής στην Ενωμένη Ευρώπη.

Αν αποσπάσουν την πρωτιά οι Εργατικοί, θα πρέπει να συγκυβερνήσουν με τους Σκότους εθνικιστές και να τους δώσουν νέες παραχωρήσεις στα όρια της ανεξαρτησίας, που θα οδηγήσουν την Αγγλία να διεκδικήσει παρόμοια αυτοκυβέρνηση.

Το κακό σενάριο λοιπόν θα είναι η απόσχιση της Σκοτίας και το καλό η μετατροπή του Ηνωμένου Βασιλείου σε χαλαρή συνομοσπονδία Αγγλίας, Σκοτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Στις αρχές του 18ου αιώνα η Ρωσία απέκτησε πρόσβαση στη Βαλτική και στα τέλη του στη Μαύρη Θάλασσα. Στις αρχές του ίδιου αιώνα Αγγλία και Σκοτία συγκροτούσαν τη Μεγάλη Βρετανία και στα τέλη του με την ένωση με την Ιρλανδία σχημάτιζαν το Ηνωμένο Βασίλειο. Ετσι Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο στις παρυφές της ηπειρωτικής Ευρώπης εξουδετέρωναν και ισορροπούσαν κάθε προσπάθεια πρώτα της Γαλλίας και στη συνέχεια της Γερμανίας για κυριαρχία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική Ιστορία της Βρετανίας μια εκλογική αναμέτρηση δεν ήταν τόσο καθοριστική και για τις δύο ακτές της Μάγχης.
kapopoulos@pegasus.gr

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ