07 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Καζάνι που βράζει η πΓΔΜ

Με τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο των Σκοπίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και αστυνομικών και πολλές συλλήψεις, δόθηκε η συνέχεια στην πολιτική κρίση που μαστίζει εδώ και μήνες την πΓΔ της Μακεδονίας. Μάλιστα, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους πυρπόλησαν αστυνομικά οχήματα, ενώ δεν δίστασαν να υποστείλουν και τη σημαία που βρίσκεται μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης.Αφορμή για τη νέα έκρηξη βίας έδωσε η αποκάλυψη στοιχείων που δείχνουν ότι η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει το γεγονός ότι ο θάνατος ενός 21χρονου, πριν τέσσερα χρόνια, οφειλόταν στον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς.
Το επεισόδιο διαδραματίστηκε στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας το 2011, στη διάρκεια των πανηγυρισμών για την εκλογική νίκη του VMRO-DPMNE, του οποίου επικεφαλής είναι ο νυν πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι. Την αποκάλυψη έκανε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος έφερε στη δημοσιότητα τηλεφωνικές συνομιλίες του Γκρούεφσκι με στελέχη της κυβέρνησης που αφορούν τον θάνατο του νεαρού.
Η υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για προϊόν «μονταζιέρας» και κατηγόρησε τον Ζάεβ για «τερατώδεις και ανυπόστατους ισχυρισμούς» -όμως, την ίδια στιγμή, το μικρό κόμμα DOM αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ