Ξεπερνώντας τον εγκλωβισμό δεκαετιών στα στενά όρια του αυτονομιστικού αγώνα, οι Κούρδοι γίνονται σήμερα βασικός εκφραστής του αιτήματος για ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Το όραμά τους είναι σαφώς διακριτό τόσο από τον θρησκευτικό συντηρητισμό του Ερντογάν και του ΑΚΡ όσο και από τη νοσταλγία της κεμαλικής δεξιάς για μια κοσμική Τουρκία με εγγυητή τον στρατό. Στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, το αριστερό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έκανε την ευχάριστη έκπληξη συγκεντρώνοντας ποσοστό 13% και εκλέγοντας 80 βουλευτές, 31 από τους οποίους είναι γυναίκες. Στην παλαιότερη ομιλία του συμπροέδρου του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος για λόγους εντυπωσιασμού βαπτίστηκε μάλλον βιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα από πολλούς αναλυτές ως "Κούρδος Ομπάμα", μπορεί κανείς να εντοπίσει την κληρονομία του κινήματος διαμαρτυρίας του πάρκου Γκεζί καθώς και έναν πολιτικό λόγο που θυμίζει έντονα εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ ή του Podemos. Παραθέτουμε τα βασικότερα αποσπάσματα της ομιλίας.
.
"Η υποψηφιότητά μου δεν αφορά μόνο την προεδρία, αλλά έναν νέο τρόπο ζωής για την Τουρκία. Είναι μια πρόταση για την ανοικοδόμηση της αδελφότητάς μας σε ισότιμη βάση. Το κάλεσμά μας απευθύνεται προς όλους τους λαούς και όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Το κάλεσμα για μία νέα ζωή είναι η ριζοσπαστική δημοκρατία.
Δεν έγινα υποψήφιος για να γίνω πρόεδρος ενός αυταρχικού, γραφειοκρατικού, αντιδημοκρατικού, σεξιστικού κράτους. Ο πρόεδρος που θέλουμε είναι ένας που θα ανήκει στους απλούς ανθρώπους. Αυτό σημαίνει το να κυβερνάμε μαζί και να κάνουμε τον καθένα από εμάς συμμέτοχο στη διακυβέρνηση. Η αποφασιστικότητα αυτή για λαϊκή συμμετοχή θα ωφελήσει όχι μόνο τα άτομα αλλά και τους λαούς. Μια νέα ζωή θα αναπτυχθεί μέσω της συμμετοχής των αποκλεισμένων και των φωνών που υψώνονται αλλά δεν ακούγονται σήμερα κατά των εθνικών, θρησκευτικών και ταξικών διακρίσεων.
Η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Είτε θα επιλέξουμε να ενισχύσουμε περισσότερο το αυταρχικό κράτος είτε θα στρώσουμε τον δρόμο για μια βαθιά αλλαγή μέσω ριζοσπαστικών δημοκρατικών μέτρων που θα πραγματώσουν τις επιθυμίες όλων των καταπιεσμένων. Αντιμέτωποι με τη νεοφιλελεύθερη και αντιδημοκρατική τάξη, αρνούμαστε να κάνουμε την ψεύτικη επιλογή μεταξύ εθνικισμού και θρησκευτικού σεχταρισμού.
Το κράτος δεν θα περιστρέφεται πια γύρω από ένα πρόσωπο και τη συγγενή του ιεραρχία. Οι λαϊκές συνελεύσεις θα εγγυώνται την άμεση συμμετοχή των ανθρώπων στη διακυβέρνηση. Όλα τα κανάλια του συστήματος θα ανοίξουν σε αυτή τη συμμετοχή και θα εκδημοκρατιστούν. Την Τουρκία δεν θα κυβερνούν πια θεσμοί που υπερασπίζονται το κατεστημένο ή τα παράγωγα στρατιωτικών πραξικοπημάτων όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το κάλεσμα για νέα ζωή είναι η πίστη στην ειρήνη

Η θέληση για ειρήνη μεταξύ των λαών της Τουρκίας είναι ο εγγυητής της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η λύση του κουρδικού προβλήματος είναι αναπόσπαστη από τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Όσο θα κινούμαστε προς την επίλυση τόσο και η Τουρκία θα γίνεται πιο δημοκρατική. Και όσο πιο δημοκρατική γίνεται η Τουρκία τόσο θα κινείται προς τη λύση.
Η πολυμορφία είναι η δύναμη και όχι η αδυναμία μας. Το δημοκρατικό μας έθνος αποτελείται από Τούρκους, Κούρδους, Αλεβίτες, Αρμένιους, Έλληνες, Εζίντι, Άραβες, Πομάκους και Ρουμάνους. Θα απομακρυνθούμε από κάθε μορφή ομοιομορφίας προς ένα πλουραλιστικό μοντέλο δημοκρατίας. Θα απομακρυνθούμε από το κρατικό σύνταγμα προς την εποχή ενός συντάγματος των λαών.

Το κάλεσμα για μια νέα ζωή είναι η δικαιοσύνη

Οι αρχιτέκτονες του υφιστάμενου συντάγματός μας καταδικάστηκαν πρόσφατα σε ισόβια. Ζούμε κάτω από την καταπίεση του παράνομου συντάγματος της χούντας τα τελευταία 35 χρόνια. Το να υπερασπίζεσαι αυτό το σύνταγμα σημαίνει να υπερασπίζεσαι τα πραξικοπήματα.
Δεν μπορούμε άλλο να αναστείλουμε την ανάγκη για αντικατάσταση του συντάγματος αυτού που ποδοπατεί λαούς, γλώσσες, πεποιθήσεις και πολιτισμούς. Χρειαζόμαστε ένα μη σεξιστικό, οικολογικό, δημοκρατικό σύνταγμα που να αντανακλά τον πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Τουρκίας. Το νέο σύνταγμα θα πρέπει να είναι το ιδρυτικό κείμενο μιας δημοκρατικής Τουρκίας και να γραφτεί από τον ίδιο τον λαό.

Το κάλεσμα για μια νέα ζωή είναι για τη νεολαία

Η νεολαία εξεγείρεται ενάντια στην προσπάθεια εξαναγκασμού της σε ένα προκαθορισμένο καλούπι από εκείνους που θεωρούν εαυτούς ιδιοκτήτες της χώρας. Οι νέοι μας πολιορκούνται από συστημικά προβλήματα όπως η ανεργία και τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Ο νέος τρόπος ζωής που προτείνουμε θα της δώσει φωνή.

Το κάλεσμα για μια νέα ζωή αφορά το δικαίωμα στην εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι δημόσιο δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται στον κάθε πολίτη δωρεάν. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση θα πρέπει να ανοίξει σε όλους ισότιμα, ανεξάρτητα από γλώσσες, θρησκείες, δόγματα, εθνοτική προέλευση ή σεξουαλική ταυτότητα.
Το σχολικό πρόγραμμα θα πρέπει να απελευθερωθεί από τον εθνικισμό και τον σεξισμό. Η υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταστεί από μαθήματα επιλογής για τη θρησκεία του καθενός. Η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα του καθενός θα πρέπει να κατοχυρωθεί ως δικαίωμα.

Το κάλεσμα για μια νέα ζωή είναι για τις γυναίκες

Καθημερινά, τουλάχιστον πέντε γυναίκες δολοφονούνται στην Τουρκία. Στην πατριαρχική κοινωνία μας που δεν επιτρέπει στις γυναίκες ούτε φωνή ούτε δικαίωμα συμμετοχής στην εξουσία, η καταπίεση και η σφαγή παραμένουν ατιμώρητες. Μόνο αν οι γυναίκες αναλάβουν ηγετικό ρόλο μπορούμε να πετύχουμε τον νέο τρόπο ζωής μας. Κάθε κοινωνία είναι τόσο ελεύθερη όσο και οι γυναίκες της.
Το κάλεσμα για μια νέα ζωή σημαίνει επίσης μια κοινωνία σεξουαλικής ελευθερίας. Το σύστημα αγνοεί τα δικαιώματα των ατόμων LGBTI που διώκονται εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητάς τους. Στον νέο τρόπο ζωής, κάθε πολίτης, όποια και αν είναι η σεξουαλική ταυτότητά του, θα έχει ίσα δικαιώματα και θα είναι ελεύθερος από διώξεις.

Το κάλεσμα για μια νέα ζωή είναι για την παγκόσμια ειρήνη

Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει μια βαθιά αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της. Προηγουμένως, είχαμε μια εξωτερική πολιτική που αγνοούσε τα προβλήματα που άφησε η περίοδος της στρατιωτικής κυριαρχίας στην πολιτική ζωή. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες μιας πολιτικής με οθωμανικές αναφορές που είχε τη φιλοδοξία να κάνει τη χώρα περιφερειακή δύναμη.
Η τουρκική εξωτερική πολιτική αναπαράγει τον εαυτό της με το να αναμοχλεύει τις φλόγες του σεχταριστικού μίσους και να ανοίγει τον δρόμο σε οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος. Στη Δύση, η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. έχει σχεδόν παγώσει, όπως και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Τουρκία. Η ριζοσπαστική δημοκρατική πεποίθησή μας ότι λαοί με διαφορετικές θρησκείες και ταυτότητες μπορούν να συνυπάρξουν ελεύθερα και με ισότητα, χωρίς ενσωμάτωση, πρέπει επίσης να αποτελέσει τη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής.

Το κάλεσμα για μια νέα ζωή είναι για την οργάνωση και την εργασία

Η νεοφιλελεύθερη περίοδος έφερε δομικές αλλαγές στις σχέσεις ιδιοκτησίας, την παραγωγή και την απασχόληση. Η διαδικασία παραγωγής κατακερματίστηκε σε μικρές μονάδες και αναδιοργανώθηκε. Κάτω από το σύνθημα της "ευέλικτης εργασίας" οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνθήκες ανασφάλειας, υπενοικιαζόμενης και ανασφάλιστης εργασίας που δεν στερούν μόνο βασικά εργασιακά δικαιώματα αλλά και δικαιώματα σε κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων. Η νέα ζωή θα πρέπει να εγγυάται τα κοινωνικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και ειδικά όσων απασχολούνται σε συνθήκες επισφάλειας".http://www.avgi.gr