16 Ιουνίου 2015

Το μεγάλο δίλημμα της Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ
Υπάρχει πραγματικό ρήγμα στη σχέση μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε; Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι στην πραγματικότητα Μέρκελ-Σόιμπλε έχουν κοινή γραμμή, αλλά παίζουν ένα παιχνίδι στρατηγικής, με σκοπό την αύξηση της πίεσης απέναντι στην Ελλάδα.Αυτοί είναι όμως η μειοψηφία. Στην πλειονότητά τους τα γερμανικά ΜΜΕ πλημμύρισαν από άρθρα και αναλύσεις που επιβεβαιώνουν το ρήγμα αυτό. Γεγονός είναι πως σε γενικές γραμμές, η γερμανική κυβέρνηση -δηλαδή η καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι- συγκλίνουν σε μια κοινή γραμμή, που λέει πως για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, πρέπει η τελευταία να προβεί σε παραχωρήσεις. Και οι παραχωρήσεις αυτές ονομάζονται μεταρρυθμίσεις.
Εδώ, ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή που κάθε πλευρά τη μετακινεί σε σχέση με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Για παράδειγμα, η καγκελάριος είναι διατεθειμένη –όπως και η ίδια δηλώνει- να κάνει τα πάντα μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο, για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Δεν θα ήθελε να είναι αυτή που θα κατηγορηθεί ότι ενέπλεξε την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα σε μια μεγάλη περιπέτεια.

Πέρα από τα οικονομικά στοιχεία, η καγκελάριος υπολογίζει και τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια αποτυχία των συνομιλιών και μια κατάρρευση της Ελλάδας. Ομως την ίδια στιγμή, μέσα στο κόμμα της υπάρχουν τόσο ισχυρές αντιδράσεις εναντίον διάσωσης της Ελλάδας με κάθε μέσο, που και η ίδια πρέπει να υπολογίζει πως ρισκάρει το πολιτικό της μέλλον.Οι ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει είναι πολύ λεπτές. Δηλαδή, να διασώσει τη χώρα μας, χωρίς παράλληλα να απολέσει το κόμμα της, αλλά και την κοινή γνώμη. Μια κοινή γνώμη που στην πλειονότητά της ζητά σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα...

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενδιαφέρεται βασικά για τους αριθμούς. Και -όπως δηλώνουν οι επιτελείς του- οι αριθμοί με την Ελλάδα δεν βγαίνουν, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγκαστεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που θα έχουν πολιτικό κόστος. Δεν θέτει θέμα υστεροφημίας –όπως η καγκελάριος- καθώς γνωρίζει πως αυτήν τη στιγμή έχει μαζί του την πλειονότητα της γερμανικής κοινής γνώμης, αλλά και το κόμμα. Οι δύο αυτοί παράγοντες τον θεωρούν θεματοφύλακα του πορτοφολιού και επιβραβεύουν τη σκληρή του στάση.

Επίσης, ο Σόιμπλε είναι ο πολιτικός που, σε περίπτωση ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, θα κάνει την επίσημη πρόταση προς το γερμανικό Κοινοβούλιο. Ενα Κοινοβούλιο, που του έχει δώσει εντολή να μην προβεί σε παραχωρήσεις έναντι της χώρας μας δίχως ανταλλάγματα. Και όπως λένε άτομα από το περιβάλλον του, ο Σόιμπλε απλά εκτελεί τις εντολές του γερμανικού Κοινοβουλίου. Και οι εντολές αυτές είναι ξεκάθαρες...