16 Ιουνίου 2015

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ Σφοδρές μάχες στα σύνορα με Τουρκία

Το δράμα των ξεριζωμένων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία συνεχίζεται
Το δράμα των ξεριζωμένων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία συνεχίζεται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--«Ισχυρό πλήγμα» στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας φαίνεται πως καταφέρνουν τα τελευταία 24ωρα Κούρδοι μαχητές, καθώς εμφανίστηκαν χτες να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγικής συριακής μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ.Η πόλη Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκεται 80 χλμ. βορείως της λεγόμενης «πρωτεύουσας» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, Ράκα, και είναι σημαντική για τον ανεφοδιασμό των τζιχαντιστών από την «προστάτιδα» Τουρκία, είχε μετατραπεί χτες έως τη δύση του ήλιου σε θέατρο σφοδρότατων συγκρούσεων μεταξύ τζιχαντιστών του ΙΚ και Κούρδων μαχητών των «Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας» (YPG) που θεωρούνται η ένοπλη πτέρυγα του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (PYD).

Οι ΗΠΑ φέρονται πως ενίσχυαν, το ίδιο διάστημα, τις θέσεις των Κούρδων βομβαρδίζοντας επιλεκτικά θέσεις των τζιχαντιστών. Φωτορεπόρτερ του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», από το Ακτσάκαλε της Τουρκίας, μετέδωσε πως έγινε αυτόπτης μάρτυρας των πανηγυρισμών Κούρδων μαχητών που από τη συριακή μεριά των συνόρων ύψωναν την κουρδική σημαία σχηματίζοντας με τα δάκτυλά τους το σήμα της νίκης. Το ίδιο πρακτορείο εκτιμούσε πως το κύμα προσφύγων που αναζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία ξεπέρασε μόνο χτες τα 3.000 άτομα και πως μέσα στο τελευταίο 15ήμερο ξεπερνούν τις 16.000.

Η προέλαση των Κούρδων μαχητών της Συρίας στην πόλη Ταλ Αμπιάντ δεν φάνηκε να ευχαριστεί μία ένωση 15 ομάδων Σύρων «αντικαθεστωτικών», καταγγέλλοντάς τους για «εθνοκάθαρση» και «σκόπιμες διώξεις Τουρκμένων και Αράβων αμάχων από την επαρχία Χάσακε, που έχει σημαντική κουρδική κοινότητα, με στόχο το διαμελισμό της Συρίας». «Συμπτωματικά», παρόμοιες καταγγελίες έκανε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (που χρησιμοποιεί κατά καιρούς το ΙΚ), υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις των Σύρων συνιστούν «διώξεις κατά των Τουρκμένων» στην «πίσω αυλή» της Τουρκίας...

Παράλληλα, χτες, αντικυβερνητικές συριακές δυνάμεις και ξένοι μισθοφόροι πραγματοποίησαν μπαράζ επιθέσεων με πάνω από 250 οβίδες στο βόρειο τμήμα της πόλης του Χαλεπίου σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 αμάχους (ανάμεσά τους δύο παιδιά) και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους σε συνοικία Ασσυρίων. Η εν ψυχρώ σφαγή των αμάχων στο Χαλέπι είχε μάλλον πολλούς αποδέκτες, καθώς έγινε τη μέρα έναρξης επίσκεψης στη Δαμασκό του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ στη Συρία (Σουηδού διπλωμάτη), Στάφαν Ντε Μιστούρα. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, ο Ντε Μιστούρα ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της συριακής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, για τις πρόσφατες πολυήμερες επαφές που είχε πρόσφατα στη Γενεύη της Ελβετίας με συριακές οργανώσεις και διεθνείς αξιωματούχους με στόχο την επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Στο Τικρίτ του βόρειου Ιράκ, ανακοινώθηκε χτες πως άρχισαν να επιστρέφουν τα πρώτα κύματα κατοίκων της πόλης που καταλήφθηκε την περασμένη άνοιξη από τον ιρακινό στρατό και τις σιιτικές πολιτοφυλακές μετά από περίπου ένα χρόνο ελέγχου της από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Επιπλέον, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το περασμένο Σάββατο σε επίθεση αυτοκτονίας στην ιρακινή πόλη Μπαϊτζί σκοτώθηκε ο 17χρονος Βρετανός Τάλχα Ασμαΐλ, που είχε στρατολογηθεί προ μηνών μέσω διαδικτύου από τζιχαντιστές του ΙΚ.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8480540