16 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΟΛΠ «καίει» τους Κινέζους Ο κινέζος πρεσβευτής συναντήθηκε με τον Νίκο Κοτζιά


Ο ΟΛΠ «καίει» τους Κινέζους
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ αλλά και το ευρύτερο ενδιαφέρον του Πεκίνου για ενίσχυση της συνεργασίας με την Αθήνα κυριάρχησαν στη συνάντηση 50 λεπτών που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς με τον πρεσβευτή της Κίνας στην Αθήνα Ξιαολί Ζου.Είναι σαφές ότι το Πεκίνο θέλει να έχει άμεση εικόνα για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, το οποίο εκκρεμεί και έχει αφεθεί για τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο κινεζικός σχεδιασμός είναι ευρύτερος και το Πεκίνο αλλά και η Cosco θέλουν να γνωρίζουν τα επόμενα βήματα.Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να ήταν καθησυχαστικός. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων - ένα ζήτημα που κατά καιρούς έχει ανακύψει στο πρώτο λιμάνι της χώρας λόγω ορισμένων πρακτικών της Cosco που βρίσκουν αντίθετους τους εργαζομένους.
Η συνάντηση έγινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε θερμό κλίμα. Μάλιστα, ο κ. Ζου απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κοτζιά να επισκεφθεί το Πεκίνο. Αυτή η επίσκεψη αναμένεται να καθοριστεί το συντομότερο καθώς θα είναι και προπαρασκευαστική της επίσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιήσει στην κινεζική πρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Άλλωστε, η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των σινοελληνικών σχέσεων, ιδιαίτερα στον εμπορικό/οικονομικό τομέα. Παράλληλα, η διεύρυνση της διώρυγας του Σουέζ που θα επιτρέψει να περνούν περισσότερα εμπορικά πλοία προς τη Μεσόγειο αλλά και τα σχέδια των Κινέζων για δημιουργία «διαδρόμου» για τα προϊόντα τους από Ελλάδα προς Σερβία και στη συνέχεια προς την υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητη την ελληνική πλευρά.  

Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς φέρεται μάλιστα να ζήτησε από τον κινέζο πρεσβευτή να γίνει και δεύτερη επίσκεψη του ιδίου στο Πεκίνο, με τη συνοδεία ελλήνων επιχειρηματιών και επιστημόνων. Ο σκοπός της θα είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, αλλά επίσης η σύσφιγξη των σχέσεων στον επιστημονικό και στον ερευνητικό τομέα.