16 Φεβρουαρίου 2015

Spiegel: Θα φέρει αποτέλεσμα η πολιτική της Μέρκελ στην Ουκρανία;

«Η ουκρανική κρίση έχει αλλάξει την γερμανική πολιτική και την καγκελάριο»
Spiegel: Θα φέρει αποτέλεσμα η πολιτική της Μέρκελ στην Ουκρανία;



«Η Ανγκελα Μέρκελ έχει συχνά κατηγορηθεί για διστακτικότητα. Αλλά στο Μινσκ αυτή την εβδομάδα, δεσμεύθηκε απόλυτα στην εξεύρεση μιας λύσης για να σιγήσουν τα όπλα στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός», γράφει το Spiegel σε ανάλυση για την εξωτερική πολιτική της καγκελαρίου. «Η ουκρανική κρίση έχει αλλάξει την γερμανική πολιτική και έχει αλλάξει και την Μέρκελ. Η ηγέτις της Γερμανίας συνήθιζε να διστάζει απέναντι σε δύσκολες αποφάσεις, αλλά τώρα κάνει κινήσεις που θα είχε αποφύγει στο παρελθόν. Εχει πάρει την πρωτοβουλία και, σε αντίθεση με τον προτιμώμενο τρόπο λειτουργίας της, έχει ξεκινήσει μια αποστολή με αβέβαιη έκβαση. Το στυλ της έχει επίσης αλλάξει. Ποτέ πριν η καγκελάριος δεν φαινόταν τόσο συναισθηματικά δεσμευμένη, όπως τις τελευταίες ημέρες. Τα πολιτικά επιχειρήματά της σπανίως ήταν τόσο προσωπικά. Η ουκρανική κρίση έχει αλλάξει την άποψη της Μέρκελ για την πραγματικότητα. Ο ιδεαλισμός στην εξωτερική πολιτική της έχει αντικατασταθεί από μια σφοδρή δέσμευση στην realpolitik», εκτιμά το Spiegel.
«Η άρση των κυρώσεων στην Ρωσία θα συζητηθεί μόνο όταν θα έχει κρατήσει η κατάπαυση του πυρός και η Μόσχα θα έχει πράγματι αποσύρει τον βαρύ οπλισμό της. Μόνο τότε θα ξέρουμε αν η καγκελάριος Μέρκελ έχει καταφέρει μια σημαντική διπλωματική νίκη. Γι 'αυτήν, η σύνοδος του Μινσκ σήμανε το τέλος οκτώ ημερών κατά τις οποίες το διπλωματικό ταλέντο της δοκιμάστηκε στο έπακρο. Ηταν οκτώ ημέρες με λίγο ύπνο και ταξίδια σε οκτώ πόλεις: Κίεβο, Μόσχα, Μόναχο, Ουάσιγκτον, Οττάβα, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Μινσκ. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν παγκόσμια πολιτική, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια τελευταία προσπάθεια για να διατηρηθεί η τάξη στην Ευρώπη.

Η πραγματικότητα είναι μια λέξη που την χρησιμοποιεί συχνά η Μέρκελ. «Η υπεροχή του Πούτιν στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι μια πραγματικότητα, και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα όπως είναι», δήλωσε προσφάτως.

Και η δική της πολιτική στην Ουκρανία είναι μια δέσμευση στην απόλυτη realpolitik. Η Μέρκελ έχει θεωρηθεί από καιρό η βασίλισσα του πραγματισμού και έχει συχνά κατηγορηθεί για έλλειψη πεποιθήσεων και προθυμία να θυσιάσει μακροπρόθεσμους στόχους για βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες και κινήσεις τακτικής. Αλλά αυτό δεν ισχύει για την εξωτερική πολιτική της.

Η Μέρκελ, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας στο εξωτερικό ήταν μια διαφορετική Μέρκελ από αυτήν που βλέπουμε εδώ στη Γερμανία. Ηταν μια Μέρκελ που ορμάει μπροστά και που διακινδυνεύει την αποτυχία. Ηταν επίσης μια Μέρκελ που έκανε ακριβώς αυτό που περιμένουν οι Γερμανοί από αυτήν: αγωνίστηκε για την ειρήνη, αναζήτησε συμβιβασμό με τους Ρώσους και αντιστάθηκε στους Αμερικανούς», τονίζει το Spiegel.
ΒΗΜΑ