20 Απριλίου 2013

Συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, με βλέμμα σε Ε.Ε.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα βήμα μακριά από το παρελθόν και για αμφότερες [τις δύο χώρες] ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη», σημείωσε από την πλευρά της Ε.Ε. η αρμόδια για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον.Σε μία δυνητικά ιστορική αρχική συμφωνία για τη διευθέτηση των χρόνιων διαφορών τους και την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων κατέληξαν την Παρασκευή Σερβία και Κόσοβο, σε μία εξέλιξη που ενδέχεται να δρομολογήσει την ένταξη του Βελιγραδίου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η συμφωνία υπεγράφη με τα αρχικά του σέρβου πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάκιτς, και του κοσοβάρου ομολόγου του, Χασίμ Θάσι, και αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Tο ακριβές περιεχόμενο

της συμφωνίας παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Σερβία προχωρά στην αναγνώριση της εξουσίας της κοσοβάρικης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο κατοικείται κυρίως από Σέρβους.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα βήμα μακριά από το παρελθόν και για αμφότερες [τις δύο χώρες] ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη», σημείωσε από την πλευρά της Ε.Ε. η αρμόδια για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον.

Οι Βρυξέλλες, οι οποίες φέρονται να διαμεσολάβησαν στην επίτευξη της συμφωνίας, έχουν επανειλημμένα αποσαφηνίσει πως το Βελιγράδι οφείλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τα γειτονικά κράτη προτού αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2008, με το Βελιγράδι ωστόσο να μην αναγνωρίζει την πρώην επαρχία του ως ανεξάρτητο κράτος.

Μέχρι πρότινος, βασικό ζήτημα από την πλευρά του Βελιγραδίου ήταν η ασφάλεια και τα δικαιώματα του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο. Σημειώνεται πως η σερβική μειοψηφία που κατοικεί στην περιοχή αρνείται να αποδεχθεί την εξουσία της Πρίστνα.