20 Απριλίου 2013

Ανοικτό το θέμα παρατηρητών

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

  • Κατέπεσαν οι φιλοτουρκικές τροπολογίες στην Ευρωβουλή 
  • O Eπικεφαλής των Σοσιαλιστών Χ. Σβόμποντα είπε ότι θα θέσει το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, για να εξεύρουν Σουλτς και Αναστασιάδης τρόπους συμμετοχής Τ/κ
Κατέπεσαν τελικά οι φιλοτουρκικές τροπολογίες για την παρουσία Τουρκοκυπρίων παρατηρητών και άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Το θέμα, όμως, των παρατηρητών παραμένει ανοικτό. Οι τροπολογίες τέθηκαν επί της έκθεσης αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας από τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.
Ανάλογη τροπολογία για την παρουσία Τουρκοκυπρίων παρατηρητών είχε υποβληθεί από τους Σοσιαλιστές, αλλά την υστάτη αποσύρθηκε. Όμως χθες, προτού αρχίσει η ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα είπε ότι θα θέσει στη διάσκεψη των Προέδρων το θέμα της παρουσίας Τουρκοκυπρίων παρατηρητών στην εξής βάση: Να συζητήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τους τρόπους παρουσίας των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωβουλή.

Δημοκρατικός εκλογικός νόμος
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το φιλοτουρκικό μπλοκ είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει έναν άκρως δημοκρατικό εκλογικό νόμο, που επιτρέπει σε όλους τους Κυπρίους και Ευρωπαίους πολίτες να είναι υποψήφιοι. Συνεπώς, οι Τουρκοκύπριοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή, αλλά δεν τους το επέτρεψαν η Τουρκία και οι κατοχικές «αρχές». Οι όποιοι παρατηρητές θα εκπροσωπούν το ψευδοκράτος και όχι την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και η φόρμουλα αυτή είναι αντίθετη με το κοινοτικό κεκτημένο, τμήμα του οποίου είναι η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, με την οποία η ΕΕ καθιστά σαφές ότι στην Κύπρο αναγνωρίζει ως μόνη νόμιμη Αρχή αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στρατεύματα, Αμμόχωστος και «εμπόριο»

Η έκθεση για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας εγκρίθηκε, και σε αυτή, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, καταλογίζονται ίσες ευθύνες για την αδυναμία λύσης στο Κυπριακό και, εκ των πραγμάτων, η Τουρκία απαλλάσσεται των ρητών ευθυνών της. Στο κείμενο η Τουρκία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, ενώ γίνεται λόγος για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου από την Κυπριακή Δημοκρατία, ως βήμα για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού. Ταυτοχρόνως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής φόρμουλας για το «απευθείας εμπόριο».
Το άνοιγμα των κεφαλαίων
Επίσης, η έκθεση υποστηρίζει το άνοιγμα των κεφαλαίων 22, 23 και 24. Το κεφάλαιο 22 αφορά στην περιφερειακή πολιτική και είναι μπλοκαρισμένο από τη Γαλλία, ενώ επί των κεφαλαίων 23 (Δικαστική Εξουσία και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις) ασκεί βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη ζητείται το άνοιγμα του κεφαλαίου15 για την ενέργεια, επί του οποίου η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί βέτο, λόγω των τουρκικών απειλών στην κυπριακή ΑΟΖ. Πέραν τούτων, η Τουρκία καλείται να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.