20 Απριλίου 2013
Κασουλίδης: Διάλογο με Τελ Αβίβ για την Ασφάλεια Ενέργειας Θα καταλήξουν και οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης – ίσως και πριν την επίσκεψη Αναστασιάδη
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη Σε μια νέα εποχή εισέρχονται οι Σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ αφού πλέον τα δύο κράτη προχωρούν σε συνεργασίες, οι οποίες φεύγουν από το θεωρητικό και εισέρχονται σε πρακτικό επίπεδο.Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σε συνέντευξη του στην «Κ» (ολόκληρη η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στην Κυριακάτικη έντυπη έκδοση της «Κ») δηλώνει ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να αρχίσουν διάλογο για την ασφάλεια της Ενέργειας. «Ονομάζεται ‘Διάλογος για τη Στρατηγική Ασφάλειας σε θέματα Ενέργειας’», δηλώνει συγκεκριμένα ο Ιωάννης Κασουλίδης. Ένας διάλογος, ο οποίος ουσιαστικά αφορά τους τρόπους προστασίας των ΑΟΖ των δύο χωρών, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Παράλληλα ο κ. Κασουλίδης σημειώνει πως η εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ Άγκυρας ποσώς δεν επηρεάζουν τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο, διότι όπως σημειώνει η Κύπρος είναι το μοναδικό προβλέψιμο γειτονικό κράτος του Ισραήλ και συνεπώς αποτελεί σημείο σταθερότητας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη πως οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθούν επιτυχώς ίσως ακόμη και πριν την επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ.
Ακολουθεί το σχετικό μέρος της συνέντευξης.
Ερ.: Πρόσφατα επισκεφθήκατε το Ισραήλ. Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας ήταν και η συμφωνία συνεκμετάλλευσης. Έχουμε κάτι το νεότερο;
Απ.: Ο Πρέσβης κ. Τζιωνής βρίσκεται στο Ισραήλ και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις γι αυτή τη συμφωνία. Πιθανόν να καταλήξουμε αυτή την εβδομάδα. Πιθανόν και όχι όμως και ίσως να μην προλάβουμε μέχρι την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ. Όμως δεν χάθηκε ο κόσμος. Οι συμφωνίες τελικά θα καταλήξουν.
Ερ.: Και με το τερματικό υγροποίησης, κύριε Κασουλίδη; Είναι η Κύπρος αποφασισμένη να προχωρήσει από κοινού με το Τελ Αβίβ ώστε και για το δεύτερο να διασφαλίζονται τα δικά του συμφέροντα σε μία ενδεχόμενη κοινή επένδυση σε αυτό το έργο;
Απ.: Οι επενδύσεις όπως ξέρετε κατ αρχήν θα γίνουν από τις ιδιωτικές εταιρείες και όχι από τα κράτη. Ούτε του Ισραήλ ούτε της Κύπρου. Ξεκινούμε απ’ εκεί.
Δεύτερον, όπως ακούσατε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι το τερματικό με τη χρησιμοποίηση της μεθόδου του LNG θα γίνει στην Κύπρο στο Βασιλικό. Απόφαση οριστική και αμετάκλητη. Η δική μας ΑΟΖ πιστεύουμε ότι μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα αυτού του έργου. Εξάλλου δεν έρχονται μέσα οι εταιρείες που θα επενδύσουν €11 δις να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο έργο αν δεν είναι απόλυτα σίγουρες για τη βιωσιμότητα του. Είμαι σίγουρος ότι μέρος των εξαγωγών του Ισραήλ θα έχει να κάνει με τη συνεργασία του με την Κύπρο.
Πρέπει να σεβαστούμε τα χρονικά περιθώρια που έχει το ίδιο το Ισραήλ διότι ανέμεναν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης για να ξεκινήσουν να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτήματα που έθεσαν για το κράτος τους.
Το πρώτο είναι αν θα πρέπει όλα τα κοιτάσματα τους φυσικού αερίου να παραμείνουν στη διάθεση της χώρας τους πρώτον για την εσωτερική τους κατανάλωση για μεγάλη χρονική περίοδο και δεύτερον για αποθέματα τα οποία πιθανόν να χρειάζονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που αποδίδει το Ισραήλ στην άμυνα του. Φαίνεται ότι τελικά θα πάρουν απόφαση ότι έχουν αρκετά αποθέματα για να μπορούν και να εξάγουν.
Το δεύτερο που πρέπει να σεβαστούμε είναι ότι ο τρόπος εξαγωγής του φυσικού αερίου του Ισραήλ και όπως οι ίδιοι λένε δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατος αλλά να έχει ταυτόχρονα διάφορες επιλογές και πιστεύω ότι εδώ εμείς έχουμε προσφερθεί να χρησιμοποιηθεί το δικό μας τερματικό.
Πιθανόν το Ισραήλ να θέλει να αποφασίσει να κάνει και δικό του τερματικό και πιθανόν και εμείς να συνομιλήσουμε επί της χρησιμότητας για εμάς του δικού τους τερματικού. Αυτά δεν είναι του παρόντος. Είναι των προσεχών ετών.
Ερ.: Αλλά η διάθεση από τη δική μας πλευρά υπάρχει για μία στρατηγική συμφωνία ή αν θέλετε συνεργασία με το Ισραήλ.
Απ.: Υπάρχει και από τα δύο μέρη. Εξ’ ου και ξεκινά μαζί μας διάλογο στρατηγικής, ονομάζεται «Διάλογος για τη Στρατηγική Ασφάλειας σε θέματα Ενέργειας».
Ερ.: Οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ πόσο επηρεάζουν όλες αυτές τις εξελίξεις;
Απ.: Εγώ και προ της εξαγγελίας της διάλυσης της παρεξηγήσεως που δημιουργήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για το «Μαρμαρά» πάντοτε θεωρούσα ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν αποτελούν μηδενικό άθροισμα για τις οποιεσδήποτε σχέσεις της Τουρκίας.
Δηλαδή η θεωρία που να λέει πως ό,τι χάνουμε εμείς το κερδίζει η Τουρκία ή ό,τι κερδίζει η Τουρκία το χάνουμε εμείς δεν είναι σύγχρονη αντιμετώπιση εξωτερικής πολιτικής ούτε είδα ποτέ μου τις καλές σχέσεις που έχουμε με το Ισραήλ και τις προσπάθειες να εισέρχεται και η Ελλάδα σ’ αυτή τη σχέση ότι αποτελούν αντιτουρκικό μέτωπο. Δεν ήταν ποτέ έτσι και ούτε το Ισραήλ το βλέπει έτσι.
Προσέξετε. Είμαστε η μόνη χώρα της περιοχής που είναι προβλέψιμη για τους σχεδιασμούς του Ισραήλ. Για καμιά άλλη χώρα γειτονική, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο. Δεν ξέρεις ποια καθεστώτα, ποιας ιδεολογικής φύσεως κυβερνήσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη.
Εμείς αποδείξαμε ότι και με αριστερή κυβέρνηση και με δεξιά κυβέρνηση η πολιτική απέναντι στο Ισραήλ είναι η πολιτική της φιλίας. Γιατί; Διότι είμαστε σε θέματα αξιών πάρα πολύ πιο κοντά στο Ισραήλ και εμείς και η Ελλάδα παρά η Τουρκία.