04 Φεβρουαρίου 2014

Πριγκίπισσα… υπό διωγμόν

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ- Οι Τούρκοι παρενόχλησαν νορβηγικό πλοίο, που έκανε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.Χρειάζεται σοβαρός προβληματισμός, αν κάτω από τέτοιες συνθήκες, θεωρείται το περιβάλλον κατάλληλο για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κύματα αντιδράσεων ξεσήκωσε χθες η νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας. Οι Τούρκοι έστειλαν τη φρεγάτα Giresun να παρενοχλήσει το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό της εταιρείας Total σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ. Η τουρκική φρεγάτα κάλεσε διά ασυρμάτου το Princess να εγκαταλείψει τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω περιοχή εμπίπτει στην τουρκική αρμοδιότητα. Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος εξήγησε ότι το Princess απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας με νοτιοδυτική κατεύθυνση, βάσει άδειας που του είχε δοθεί από τις Αρχές της Δημοκρατίας. Στις 9.45 το βράδυ, της 1ης Φεβρουαρίου, το τουρκικό πολεμικό πλοίο επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου, ζητώντας την αποχώρησή του. Πρόσθεσε ότι η φρεγάτα βρισκόταν σε απόσταση 16,5 ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος, άρα δεν υπήρξε καταδίωξη.
Οι Τούρκοι παρουσίασαν τα γεγονότα, μέσω ανακοίνωσης του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ως εξής: «Την 1η Φεβρουαρίου 2014, στις 18.40, το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο Princess, το οποίο διεξήγαγε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρος, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Έπειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας Giresun, η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου, στις 23.50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα, τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα».

Κατά τα άλλα θέλουν συνομιλίες
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης εξήγησε πως το περιστατικό έγινε βορείως των οικοπέδων 10 και 11, τα οποία έχει η Total και οι Αρχές της Δημοκρατίας ήταν ενήμερες, καθώς βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλοίο. «Και ο Γενικός Γραμματέας και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έχουν μιλήσει δημόσια ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε για μια κοινή διακήρυξη. Αν πράγματι είναι έτσι τα πράγματα, τότε νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά αν κάτω από τέτοιες συνθήκες θεωρείται το περιβάλλον κατάλληλο για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και πρέπει να έχουν μια καλή συνομιλία με την Τουρκία επί του θέματος», τόνισε. Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το περιστατικό απαράδεκτο, προαναγγέλλοντας διαβήματα προς τα Η.Ε., αλλά και τις χώρες που έχουν συμφέροντα από τις ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απάντησή μας η συνέχιση
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. Η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων είναι να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας όσον αφορά τον ενεργειακό μας πλούτο και αυτό κάνουμε, δήλωσε. Ο κ. Φωτίου εξήγησε πως το περιστατικό δεν ήταν καταδίωξη αλλά παρενόχληση και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες καταγγελίες. Οι προκλήσεις της Τουρκίας αποτελούν μέρος της στρατηγικής της, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μέσα από τις απειλές, μέσα από τις προκλήσεις προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στη περιοχή». Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους είναι ότι δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα και δεν θα δεχθούμε μέσα από αυτές τις προκλήσεις και απειλές να σταματήσουν οι σχεδιασμοί, τόνισε.

Δεν αλλάζουμε γνώμη
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας και η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζει τον προγραμματισμό της Λευκωσίας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας μας, δήλωσε και ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος. «Οι λεκτικές προκλήσεις της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζουν την άσκηση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με σταθερή αυτοπεποίθηση που της δίνει το διεθνές δίκαιο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της», τόνισε.

Το «Μπάρμπαρος» αρμενίζει
Η φρεγάτα Giresun, που προέβη στην παρενόχληση, αποτελεί τη συνοδεία του σεισμογραφικού πλοίου «Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά», το οποίο ξεκινά τρισδιάστατες έρευνες ανατολικά της Κύπρου, σε μια περιοχή 3.500 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, έρευνες διεξάγονται και στη στεριά και, αν και μπορεί να μην υπάρχουν αποθέματα, συστήνεται υπομονή. «Στη θάλασσα με το "Μπάρμπαρος" έχουν ολοκληρωθεί δισδιάστατες έρευνες και τώρα αρχίζουμε τρισδιάστατες έρευνες. Στη στεριά κάναμε έρευνα σε περίπου 700 χιλιόμετρα το 2013. Στα βόρεια και στα ανατολικά κάναμε έρευνα σε 5.500 χιλιόμετρα. Αυτοί είναι σημαντικοί αριθμοί. Το 2014 σχεδιάζουμε έρευνες σε 7400 χιλιόμετρα. Τώρα στα ανατολικά της Κύπρου σε μια περιοχή που έχουμε άδεια θα κάνουμε τρισδιάστατες έρευνες σε 3500 χιλιόμετρα», είπε.

Θέλουν την ενέργεια!
Το απύθμενο θράσος των Τούρκων, πάντως, έγινε έκδηλο από το γεγονός πως, ενώ παρεμποδίζουν την ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της Ε.Ε., που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας, ζητούν ταυτόχρονα να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις. Όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός για θέματα Ε.Ε., Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «στις επαφές μας με τη Γερμανία θα φέρουμε στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα κυρίως του κεφαλαίου της ενέργειας», προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ζητήσει να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24, τα οποία έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε ότι γενικώς θέλουν να ανοίξουν πολλά κεφάλαια το συντομότερο. «Διότι, αν σε κάθε περίοδο προεδρίας ανοίγει ένα κεφάλαιο, θα πάρει δέκα χρόνια να ανοίξουν τα κεφάλαια. Δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να συνεχιστεί. Αυτά τα συζητούμε με τους Ευρωπαίους φίλους μας», είπε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα έχει διμερείς επαφές με την Καγκελάριο Μέρκελ κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία.

Καταγγελία στην Ε.Ε. και σε άλλα αρμόδια όργανα ζητούν τα κόμματα

Σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν χθες επί του θέματος, ζητώντας από τη Λευκωσία να αντιδράσει. Συνοπτικά, τα κόμματα είπαν τα ακόλουθα:
ΑΚΕΛ: Θα πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως την ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αυτές οι ενέργειες όχι μόνο είναι απαράδεκτες και απορριπτέες αλλά κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος. Η Τουρκία και όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί σε τέτοιου είδους ενέργειες.

ΔΗΚΟ: Η τουρκική πλευρά, μέσω της επίδειξης ισχύος, συνεχίζει να προκαλεί σε κάθε ευκαιρία. Αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες. Πλήττουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και συμβάλλουν στο σκηνικό πιέσεων που στήνεται τις τελευταίες ημέρες για υποχωρήσεις της πλευράς μας. Η Κυβέρνηση πρέπει να στείλει το μήνυμα προς τα Η.Ε. και τις ΗΠΑ, πως δεν πρόκειται να αποδεχθούμε υποχωρήσεις ούτε να επηρεαστούμε από πιέσεις.

ΕΔΕΚ: Στάλθηκε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου. «Πρόκειται για ομολογία πειρατικής ενέργειας, που παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ του 1982, η οποία έχει ενσωματωθεί στο κοινοτικό κεκτημένο. Ως εκ τούτου παρακαλείσθε όπως προβείτε σε διαβήματα για καταδίκη της τουρκικής προκλητικής ενέργειας», προστίθεται.

Οικολόγοι: Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και να αντιδράσει δυναμικά τόσο στα Η.Ε. όσο και στην Ε.Ε. Διερωτήθηκαν τι λένε οι φίλες χώρες για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ επανέφεραν και το θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας που εκκρεμεί.

ΕΥΡΩΚΟ: Πέραν των επίσημων διαβημάτων στα αρμόδια βήματα, επιβάλλεται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία. Πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει η πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Μπορεί να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία καταδρομικά, έχουμε όμως ισχυρά διπλωματικά και νομικά μέτρα.

Συμμαχία: Ο μόνος τρόπος η Τουρκία να σταματήσει να παρεμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι να πληρώσει τίμημα για τις πράξεις της. Τα διαβήματα και οι ανούσιες δηλώσεις δεν αναχαιτίζουν την τουρκική επιθετικότητα. Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ότι αναστέλλει μονομερώς την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Μόνο έτσι θα παρέμβουν δραστικά στην Άγκυρα.