14 Ιουνίου 2015

Ισπανία: Η διαγραφή δεδομένων στο λογισμικό έριξε το Airbus

Ισπανία: Η διαγραφή δεδομένων στο λογισμικό έριξε το Airbus
H συντριβή ενός ολοκαίνουργιου στρατιωτικού μεταγωγικού Airbus A400M στην Ισπανία τον περασμένο μήνα πιθανότατα προκλήθηκε από "διαγραφή δεδομένων" που απαιτούνται για τους κινητήρες του, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πηγές προσκείμενες στη σχετική έρευνα.
Οι δύο πιλότοι και δύο μηχανικοί που επέβαιναν στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν στις 9 Μαΐου, όταν τρεις από τους τέσσερις κινητήρες παρουσίασαν δυσλειτουργία λίγο μετά την απογείωση της δοκιμαστικής πτήσης έξω από τη Σεβίλλη.Σύμφωνα με το Reuters, η έρευνα για τα αίτια της συντριβής εστιάζονται σε δεδομένα που ονομάζονται «παράμετροι ρύθμισης στρέψης» και απαιτούνται για τη λειτουργία των κινητήρων. Οι παράμετροι φαίνεται ότι διαγράφηκαν κατά λάθος πριν από την απογείωση του αεροσκάφους.


Καθένας από τους τέσσερις μεγάλους κινητήρες turboprop ελέγχεται από ξεχωριστό υπολογιστή που ονομάζεται Ηλεκτρονική Μονάδα Ελέγχου (ECU). Τα αρχεία με τις παραμέτρους ρύθμισης λένε στον υπολογιστή πώς να ερμηνεύει τα δεδομένα που στέλνουν οι κινητήρες σχετικά με τη δύναμη στρέψης των ελίκων. Χωρίς αυτά τα δεδομένα, ο υπολογιστής δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στους κινητήρες και δεν μπορεί να τους δώσει κατάλληλες εντολές για την εκτέλεση των χειρισμών που κάνουν οι πιλότοι.ΑΥΓΗ
Το πρόγραμμα για την κατασκευή μεταγωγικών Airbus έχει κοστίσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει στόχο να προσφέρει στις χώρες-μέλη του NATO ανεξάρτητη πρόσβαση σε μεταγωγικά για τη μεταφορά στρατευμάτων και μεγάλων οπλικών συστημάτων. Αρκετές από τις χώρες που είχαν παραλάβει τα νέα A400M, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Τουρκία, η Βρετανία και η Γερμανία, αποφάσισαν να καθηλώσουν τα αεροπλάνα.