18 Μαΐου 2013

Ερωτήματα για το ρόλο της Γερμανίας στην ευρωζώνη

Η Γερμανία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο. Καθώς είναι η Γερμανία για την οποία μιλάμε, τα στοιχεία είναι ενδιαφέροντα σε όλα τα επίπεδα.Όπως εμφανίζει το γράφημα παραπάνω, το γερμανικό εμπόριο έχει ανακάμψει από την αρχή του έτους, αν και οι εξαγωγές και εισαγωγές παρέμειναν αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο του Μαρτίου 2012. Οι εξαγωγές ανέκαμψαν ελαφρώς ταχύτερα, επιτρέποντας το σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας να διευρυνθεί περαιτέρω.Αλλά από πού έρχεται αυτή η νέα ζήτηση. Η ευρωζώνη παραμένει βυθισμένη σε ύφεση επομένως υπάρχουν λίγες πιθανότητες η ανάκαμψη στο εμπόριο να οφείλεται εντός της ένωσης του ενιαίου νομίσματος.
Το γράφημα παρακάτω ίσως δώσει κάποια στοιχεία.
Όπως μπορούμε να δούμε, από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, μόνο πέντε από την πλευρά των εισαγωγών και τέσσερις από την πλευρά των εξαγωγών είναι μέσα από την ευρωζώνη. Αυτά είναι από το τέλος του περασμένου έτους, αλλά με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να ανακάμπτει και η Ασία να εξακολουθεί να τα πηγαίνει σχετικά καλά, είναι πιθανό το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου του γερμανικού εμπορίου να προέρχεται από αυτές τις χώρες παρά από την ευρωζώνη. Αυτό επιβεβαιώνεται σε κάποιο βαθμό από τον πίνακα παρακάτω, ο οποίος εμφανίζει ότι το εμπόριο με χώρες εκτός της ΕΕ ή του ευρώ και με τρίτες χώρες, ήταν είτε θετικό είτε λιγότερο αρνητικό σε σχέση με το περασμένο έτος.
Ποια είναι η σημασία όλων αυτών;
Πρώτον, εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το ρόλο της Γερμανίας στην ευρωζώνη και στην κρίση. Το εμπόριο με χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα αυτές της περιφέρειας, γίνεται λιγότερο σημαντικό για τη Γερμανία τόσο από την πλευρά των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών. Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι ακόμη και εάν η Γερμανία επρόκειτο να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση ή να εισάγει περισσότερο (όπως έχουν ζητήσει πολλοί ηγέτες της Νότιας Ευρώπης), δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα είχε στην πραγματικότητα μεγάλο όφελος για τις χώρες που δυσκολεύονται.
Μια έκθεση της Deutsche Bank το Φεβρουάριο απέδειξε ότι η επιπλέον ανάπτυξη 1% στο γερμανικό ΑΕΠ θα παρείχε μόνο μια ώθηση 0,01% στο τρέχον ισοζύγιο των χωρών με προβλήματα. Αυτό απέχει πολύ από το να έχει κάποια σημαντική επίδραση στο να υπερβληθεί η κρίση.
Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση Ηνωμένο Βασίλειο –Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι η Γερμανία εμφανίζεται εξαιρετικά επιτυχής στο να δημιουργεί εμπόριο με χώρες εκτός της ΕΕ, παρά το κατά καιρούς ασφυκτικό ευρωπαϊκό κανονιστικό περιβάλλον (μεταξύ των οποίων κάποιοι ενοχλητικοί κανόνες της ΕΕ) και την κρίση της ευρωζώνης. Αυτό είναι πιθανώς εξαιτίας της εστίασής της στην μεταποίηση και το ισχυρό Mittelstand (το υποτιμημένο ευρώ επίσης βοηθάει). Με τη σειρά του, αυτό υποδηλώνει ότι η επιλογή που παρουσιάζεται από κάποιους –είτε κάνεις εμπόριο με την ΕΕ είτε με τον υπόλοιπο κόσμο- είναι σαφώς ψευδή. Όλοι λοιπόν, μπορείτε να δημιουργήσετε εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο μέσα από την ΕΕ. Αυτό που χρειάζεστε, είναι τα οικονομικά assets τα οποία είναι ελκυστικά σε αυτές τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες. Και ασφαλώς, μια πιο ελεύθερη, εξωστρεφή ΕΕ, σίγουρα θα βοηθούσε επίσης.


Πηγή:www.capital.gr