18 Μαΐου 2013

Ρωσικοί πύραυλοι στον Ασαντ Η Μόσχα ενισχύει τη Δαμασκό με βελτιωμένες εκδόσεις του συστήματος Yakhont

http://www.nationspresse.info/wp-content/uploads/2011/11/SS-N-26-Yakhont.jpgA.P., Reuters, ΑFP
ΜΟΣΧΑ. Πριν περάσουν λίγες ώρες από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για μια λύση στη Συρία δίχως τον Μπασάρ Ασαντ, η Ρωσία «απάντησε» αποστέλλοντας πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο και ενισχύοντας τη Δαμασκό με βελτιωμένες εκδόσεις του πυραυλικού συστήματος Yakhont. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της Wall Street Journal, δώδεκα ή περισσότερα πλοία του ρωσικού στόλου στον Ειρηνικό Ωκεανό έπλεαν χθες το πρωί ανοικτά της Αιγύπτου, έχοντας ήδη διασχίσει τη διώρυγα του Σουέζ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ρωσικά πολεμικά κατευθύνονται προς τις συριακές ακτές, ενώ «φιλοξε­νούν­ται» δηλώσεις ανώνυμων Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι ερμηνεύουν την κίνηση της Μόσχας ως «προειδοποίηση προς τη Δύση και το Ισραήλ να αποφύγουν οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμειξη στον συριακό εμφύλιο».

Το φίλα προσκείμενο στο καθεστώς Ασαντ κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας, SANA, μετέδωσε ότι πέντε ρωσικά πολεμικά πλοία περιπολούν από χθες στην ανατολική Μεσόγειο. Το SANA επικαλείται εκπρόσωπο του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, ο οποίος σημείωσε ότι «αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που πλοία του στόλου στον Ειρηνικό Ωκεανό πλέουν στη Μεσόγειο». Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι τα πλοία δεν θα αγκυροβολήσουν στη ρωσική βάση της Ταρτούς, αλλά στην Κύπρο. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «συστάθηκε προσφάτως ειδική ναυτική δύναμη για την προστασία των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή».

Η Μόσχα εμφανίζεται να απέστειλε στη Συρία πυραύλους υψηλής τεχνολογίας τύπου Yakhont. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται απόρρητη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία έχει και στο παρελθόν προμηθεύσει το καθεστώς Ασαντ με πυραύλους Yakhont, πλην όμως, η νέα εκδοχή του εν λόγω πυραυλικού συστήματος είναι ενισχυμένη με σύστημα ραντάρ. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η βελτιωμένη εκδοχή των Yakhont είναι κατάλληλη για ναυτικούς κινούμενους στόχους και πως οι πύραυλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση μιας στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μέντεζ, δήλωσε ότι «η Ρωσία παρέχει υποστήριξη σ’ έναν αυταρχικό ηγέτη και υπεραμύνεται ενός χρεοκοπημένου καθεστώτος». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην ίδια επιτροπή, Μπομπ Κόρκερ, έκανε λόγο για μια «μια απογοητευτική κίνηση των Ρώσων που θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες προώθησης μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε χθες ότι η διεθνής σύνοδος για τη Συρία που έχει προτείνει η Μόσχα με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσιγκτον θα διεξαχθεί σύντομα, «αν και δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία». «Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ» δήλωσε χθες ο κ. Μπαν από το Σότσι της Ρωσίας. Δίπλα του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, καθιστούσε σαφές ότι η Μόσχα επιθυμεί τη συμμετοχή του Ιράν στη διεθνή σύνοδο, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στη Δύση. Στο περιθώριο της προχθεσινής του συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε εκφράσει την ελπίδα ότι μπορεί να προκύψουν λύσεις από τη διεθνή σύνοδο.

Τέλος, και ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέρρεαν χθες ότι ο αρχηγός της CIA, Τζον Μπρέναν, πραγματοποίησε στις αρχές της εβδομάδας ανεπίσημη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία της Μοσάντ, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη του βασικού υπόπτου για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στο Ρεϊχανλί. Πρόκειται για νεαρό άνδρα με τα αρχικά M.G. που συνελήφθη κοντά στα σύνορα με τη Συρία το βράδυ της Πέμπτης.