18 Μαΐου 2013

Αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

http://en.rian.ru/images/17886/08/178860893.jpgΤης Δωρας Αντωνιου
Ως σημαντικό βήμα στην επαναπροσέγγιση Αθήνας - Μόσχας και στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, που αναμένεται να επισφραγισθεί με επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα εντός των επομένων μηνών, σκιαγραφείται η συνάντηση που θα έχει μέσα στην εβδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να συμμετάσχει από τις 22 έως τις 24 Mαΐου στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που συγκαλείται στη Μόσχα και ήδη έχει προγραμματισθεί η συνάντησή του με τον κ. Σοϊγκού.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις με τη Ρωσία και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας πέρασαν από διακυμάνσεις. Ως αιτία αναφέρουν την ανακολουθία που επέδειξε η Αθήνα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαπραγμάτευση για αγορά ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ), για την οποία υπήρξαν αρχικά διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ότι αποτελούσαν την επιλογή για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ποτέ δεν προχώρησε.

Στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, πλέον, δεν υπάρχουν καν σκέψεις για επανάληψη της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας στον αμυντικό τομέα είναι μακροχρόνια και πολυδιάστατη, με τη χώρα μας να είναι ένα από τα ελάχιστα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτει ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για ανταλλακτικά και συντήρηση αμυντικών συστημάτων, ιδιαίτερα στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκε αθόρυβα η συντήρηση και πιστοποίηση των πυραύλων S-300, που, πλέον, βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για βολές.

Ενα άλλο ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου με τον Ρώσο ομόλογό του είναι οι δυνατότητες για συνεργασία στον τομέα της αεροπυρόσβεσης, όπου έχει υπάρξει κατά το παρελθόν ρωσική συνδρομή.