18 Μαΐου 2013

Συμμετοχή και στη συνθήκη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε. θέλει η Τουρκία!

Ιδιαίτερη ενότητα αποτέλεσε το κεφάλαιο των διμερών οικονομικών σχέσεων στις συνομιλίες Ομπάμα - Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, καθώς η Άγκυρα πιέζει για τη συμμετοχή της στην προωθούμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα στον πρώτο γύρο των συνομιλιών Ομπάμα - Ερντογάν, προχθές στον Λευκό Οίκο, καθώς ο Τούρκος ηγέτης ανησυχεί πως μια συμφωνία αυτής της μορφής μπορεί να πλήξει το εμπόριο της χώρας του με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον από ομάδα περίπου 90 Τούρκων επιχειρηματιών.

Ο Ερντογάν έστειλε πρόσφατα επιστολή στον Ομπάμα εκφράζοντας την ανησυχία του για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει για την Άγκυρα μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε., καθώς ο μεγαλύτερος όγκος του τουρκικού εξαγωγικού εμπορίου κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε την Ουάσιγκτον να επεξεργασθεί παράλληλα μία αντίστοιχη συμφωνία με την Άγκυρα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα προσπάθησε να διασκεδάσει τις τουρκικές ανησυχίες λέγοντας πως, ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν μία νέα εμπορική και επενδυτική συνεργασία με την Ε.Ε., συνεχίζουν παράλληλα να εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε πάντως αν βρίσκεται υπό εξέταση κάποιας μορφής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία, αλλά δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα έχουν συστήσει μία «νέα υψηλού επιπέδου επιτροπή» με στόχο την αύξηση του αμοιβαίου εμπορίου και των αμοιβαίων επενδύσεων.

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες αναμένεται να αρχίσουν συζητήσεις για τη μεταξύ τους νέα εμπορική συνθήκη τον Ιούλιο και ελπίζουν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε διάστημα ενός ή δύο χρόνων. Αν η προσπάθεια είναι επιτυχής, η τελική συμφωνία θα καλύπτει το 50% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.

Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία με την Ε.Ε., βάσει της οποίας όποια τρίτη χώρα υπογράφει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. αποκτά αυτόματα και πρόσβαση στις τουρκικές αγορές, αλλά η Τουρκία δεν έχει το ίδιο αμοιβαίο όφελος για τις εξαγωγές της. «Υποφέρουμε ήδη, επειδή σε κάθε εμπορική συμφωνία που υπογράφει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες καλούμαστε να δίνουμε ακριβώς τις ίδιες διευκολύνσεις. Μετά βρισκόμαστε σε μία ανηφορική μάχη» δήλωσε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος προσθέτοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε έκκληση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε.: Εάν πρόκειται να δημιουργήσετε έναν διατλαντικό οικονομικό χώρο, τότε η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέρος του».

Αρκετές είναι οι εναλλακτικές επιλογές που συζητούνται, δήλωσε ο αξιωματούχος, περιλαμβανομένης μίας διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ ή ακόμα και συμμετοχής της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
  http://www.avgi.gr