06 Νοεμβρίου 2014

Η απολογία Μπάιντεν τεντώνει το σχοινί στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκία Μόλις δυο εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Άγκυρα


Του Νίκου Στέλγια ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μια νέα κρίση έρχεται να αφήσει την σκιά της στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος διαψεύδει την τουρκική πλευρά. Ο Τζο Μπάϊντεν ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε απολογήθηκε στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Μπάϊντεν πραγματοποίησε μια νέα, σημαντική δήλωση στον αμερικανικό τύπο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό, το οποίο επηρέασε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο ίδιος είχε κατηγορήσει την Τουρκία για την πολιτική γραμμή, την οποία ακολουθεί στην Συρία. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν αντιλήφθηκε το λάθος του στην Συρία. Μου είπε ότι ήταν λάθος το άνοιγμα των συνόρων Τουρκίας-Συρίας», είχε τονίσει ο κ. Μπάϊντεν. Η συγκεκριμένη δήλωση άναψε φωτιές στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «πλέον ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αποτελεί παρελθόν για τον ίδιον».

Μετά το παραπάνω περιστατικό, η τουρκική πλευρά μετέδωσε το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον απολογήθηκε επισήμως. Μετά από αυτή την «απολογία» η τουρκική πλευρά αποσιώπησε το περιστατικό. Ωστόσο, μια νέα δήλωση του κ. Μπάϊντεν, μόλις δυο εβδομάδες πριν την επίσκεψη του στην Άγκυρα έρχεται να  προκαλέσει νέα αναταραχή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
«Ουδέποτε απολογήθηκα στον Ερντογάν. Απλώς ξεκαθάρισα ότι κάποιες φράσεις μου ερμηνεύτηκαν διαφορετικά από τον τύπο», δήλωσε σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στον τύπο της χώρας του.Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έχει τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Ωστόσο, η νέα κίνηση του κ. Μπάϊντεν είναι σίγουρο ότι περιπλέκει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
Η δήλωση του κ. Μπάϊντεν έρχεται μόλις δυο εβδομάδες πριν την επίσκεψη του στην Άγκυρα. Στα μέσα αυτού του μηνός, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει σημαντικά ζητήματα όπως το μέλλον του Ιράκ, της Συρίας, της Ουκρανίας καθώς και το Κυπριακό με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα. Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η νέα δήλωση του κ. Μπάϊντεν έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.