20 Αυγούστου 2014

Νέες ισορροπίες στην Μεσοποταμία Αναδύονται νέες συμμαχίες μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Οι αιματηρές μάχες στο Ιράκ και στην Συρία έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδυση νέων περιφερειακών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι πληροφορίες της εφημερίδας μας από την τουρκική πρωτεύουσα, το βόρειο κομμάτι του Ιράκ και το Κουρδιστάν δείχνουν ότι πίσω από την προσπάθεια της ίδρυσης της νέας κυβέρνησης του Ιράκ βρίσκεται η κοινή προσπάθεια της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον. Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία παρέχουν σιωπηλή υποστήριξη στην συγκεκριμένη προσπάθεια, η οποία έχει ως βασικό στόχο την συνεργασία των Σιιτών, των Σουνιτών και των Κούρδων του Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ, η απειλή του Ισλαμικού Κράτους φέρνει πιο κοντά τους Κούρδους και τις ΗΠΑ. Χθες, η Ουάσιγκτον ένταξε στην λίστα των τρομοκρατών αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε την στιγμή που τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα σφυροκοπούν τις περιοχές, οι οποίες ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος. Η αμερικανική πλευρά πλέον παρέχει τεχνική και στρατιωτική βοήθεια στο αυτόνομο Κουρδιστάν. Επίσης, για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιλέγουν δημοσίως να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους με τους εκπρόσωπους του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Η Άγκυρα παρακολουθεί με μεγάλη αμηχανία τις σαρωτικές εξελίξεις στο Ιράκ. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε λίγα εικοσιτετράωρα ετοιμάζεται να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας του, πραγματοποιεί τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του και τους εκπρόσωπους των ξένων κυβερνήσεων.

Οι Κούρδοι απειλούν την ΆγκυραΕν τω μεταξύ, μιας ενδιαφέρουσα εξέλιξη λαμβάνει χώρα στην περιοχή Λίτζε του Ντιγιάρμπακιρ. Πριν από λίγες ημέρες, οι τοπικές αρχές έστησαν στο κέντρο της πόλης το άγαλμα ενός μαχητή του κουρδικού κινήματος. Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία. Χθες, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την κατεδάφιση του αγάλματος. Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός μετέφερε επίλεκτες δυνάμεις στην περιοχή. Αντιμέτωπο με την επιθετικότητα της Άγκυρας, το κουρδικό κίνημα προέβη σε μια αυστηρή προειδοποίηση. Πριν από λίγες ώρες, το κουρδικό κίνημα προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να δημιουργήσει συνθήκες κόλασης στο εσωτερικό της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην κατεδάφιση του επίμαχου αγάλματος. 


Η προειδοποίηση των Κούρδων ήρθε την στιγμή που εκατοντάδες  Κούρδοι πολίτες άρχισαν να φρουρούν το άγαλμα. Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές εθνικιστικές ομάδες καλούν τους Τούρκους πολίτες να μεταβούν στο Λίτζε και να κατεδαφίσουν το άγαλμα «με τα ίδια τα χέρια τους».  

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ