20 Αυγούστου 2014

Προς συμβιβασμό στο Μινσκ;


Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας την Τρίτη 26.8 είναι η τελευταία ευκαιρία όχι μόνο για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία αλλά για συνολική λύση που να επιτρέπει ταυτόχρονη στενή ειδική σχέση του Κιέβου τόσο με τη Ρωσία όσο και με την ΕΕ. Πρόκειται για εξελίξεις με δυναμική πλήρους ανατροπής του σκηνικού που διαμορφώθηκε μετά τον Απρίλιο, όταν η Ουάσιγκτον άρχισε να κλιμακώνει τις κυρώσεις που από συμβολικές έγιναν πολύ γρήγορα χειρουργικά πλήγματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας. Μέχρι και πρόσφατα κυρίαρχη ήταν η εντύπωση ότι ο έλεγχος της κλιμάκωσης-αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης ανήκει στην αμερικανική πλευρά.

Τα πράγματα άλλαξαν άρδην με την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ και τα αντίποινα τα οποία επέβαλε το Κρεμλίνο. Ηδη το κόστος των αντιποίνων οδηγεί την ΕΕ να επείγεται για συμβιβαστική λύση με πρώτο πρόσφατο δείγμα γραφής την τετραμερή υπουργική διάσκεψη της περασμένης Κυριακής στο Βερολίνο -Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία-, όπου η απουσία της Πολωνίας δηλώνει τη σαφή βούληση της γαλλικής και της γερμανικής πλευράς να υπάρξουν εξελίξεις που να επιτρέπουν την αποκλιμάκωση του φαύλου κύκλου κυρώσεων και αντιποίνων. Το κύριο μέτωπο του Πούτιν δεν είναι η Ανατολική Ουκρανία αλλά οι αντοχές της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας να εμπλακούν σε μια ψυχροπολεμική σύγκρουση διαρκείας με τη Μόσχα. Οι τακτικές επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των εξεγερθέντων, αργά ή γρήγορα θα φέρουν σε επαφή τις δυνάμεις του Κιέβου με τον Ρωσικό Στρατό και τη Συνοριακή Φρουρά, ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο που το επεσήμανε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Σταϊνμάγερ.

Πόση επιρροή διαθέτει η Μέρκελ ώστε να πείσει τον Ποροσένκο να αποδεχθεί συμβιβαστική λύση; Η απουσία της Πολωνίας στην τετραμερή του Βερολίνου μιλά από μόνη της καθώς φωτίζει τη Βαρσοβία, προφανώς με πλήρη αμερικανική στήριξη, να υποστηρίζει ακραίες επιλογές στην Ουκρανία που θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτη αποσταθεροποίηση στη Γηραιά Ηπειρο.

Η Γερμανία και η ΕΕ έχασαν πολύτιμο χρόνο καθώς θα μπορούσαν να έχουν δραστηριοποιηθει μεσολαβητικά με συνέπεια και συνεχεια πριν κλιμακωθούν οι κυρώσεις και τα αντίποινα. Σήμερα Βερολίνο και Βρυξέλλες προκαλούν τη Σύνοδο Κορυφής στο Μινσκ για να αποκλιμακώσουν την κρίση καθώς βλέπουν το κόστος της κλιμάκωσης ως απαγορευτικό.
kapopoulos@pegasus.gr

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ