08 Νοεμβρίου 2014

Στα μισά του δρόμου


Δυόμισι χρόνια ακριβώς μετά την εκλογή του την άνοιξη του 2012, στα μισά της πενταετούς θητείας του που λήγει την άνοιξη του 2017, η δημοτικότητα του Ολάντ αγγίζει πλέον το 12%. Το ζητούμενο δεν είναι αν ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων θα επιδιώξει την επανεκλογή του, αλλά πώς μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει επιδείνωση όλων των μεγεθών της γαλλικής οικονομίας μέσα στο 2015 και ο επικεφαλής του τραπεζικού ομίλου της Credit Agricole μιλά για απουσία συνοχής στην οικονομική πολιτική.Η θεσμική ακαμψία της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, όπου ο πρόεδρος είναι η κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, η θητεία του οποίου μετά το 2002 συμπίπτει με τη θητεία της Βουλής, επιτείνουν το αδιέξοδο. Στην Ισπανία, αν το Podemos εκτιναχτεί στα ύψη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, υπάρχει πάντα η λύση της συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών - Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη. Στην Ιταλία η κατάσταση είναι πιο αβέβαιη, καθώς σε συνθήκες ακραίας πόλωσης στο πλευρό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα είναι πιθανόν να συμπαραταχθεί μεγάλο τμήμα της Φόρτσα Ιτάλια.

Το πλήρες αδιέξοδο είναι η Γαλλία, όπου πρόεδρος και βουλή πρέπει να επιβιώσουν μέχρι την άνοιξη του 2017, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, κοινοβουλευτική ανταρσία στην κυβερνητική πλειοψηφία ή πρόωρες εκλογές με πρωτοβουλία του Ολάντ δεν οδηγούν απλώς σε ήττα, αλλά σε ολική συντριβή - εκμηδενισμό την παράταξη που επανίδρυσε ο Μιτεράν το 1971. Η Γαλλία δεν διαθέτει πλέον ως εφεδρεία μία κυβέρνηση συνασπισμού Δεξιάς - Αριστεράς ή ακόμη και μία συγκατοίκηση του Ολάντ με τη Δεξιά.
Η δυναμική της ανατροπής απαγορεύει στην γκολική Δεξιά κάθε ταύτιση με το βυθιζόμενο πλοίο των Σοσιαλιστών και την ωθεί αργά, αλλά σταθερά στη λογική της συνεργασίας - συγκυβέρνησης με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, μία δυναμική που ευνοείται από το εκλογικό σύστημα μονοεδρικής περιφέρειας με πλειοψηφικό σε δύο γύρους.
Στη Γαλλία υπάρχουν πλέον δύο βεβαιότητες και οι δύο πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες: η πρώτη είναι ότι τον Οκτώβριο του 2015 η απόκλιση του ελλείμματος από το πλαφόν 3% του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι φέτος και η δεύτερη είναι ότι η δημοτικότητα του Ολάντ θα αποτυπώνεται πλέον με μονοψήφιο αριθμό. Με δύο λόγια, η προσαρμογή της Γαλλίας στη γερμανική Ευρωζώνη την κατέστησε ακυβέρνητη πολιτεία.
kapopoulos@pegasus.gr

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ