08 Νοεμβρίου 2014

Πρώτα δείγματα μιας Ιντιφάντα του 21ου αιώνα JODI RUDOREN / THE NEW YORK TIMES

Πίσω από πόρτα καλύπτονται οι Παλαιστίνιοι αυτοί, αντιμέτωποι με Ισραηλινούς αστυνομικούς, στον δρόμο από τον καταυλισμό Σουαφάτ προς την Ιερουσαλήμ.
Πίσω από πόρτα καλύπτονται οι Παλαιστίνιοι αυτοί, αντιμέτωποι με Ισραηλινούς αστυνομικούς, στον δρόμο από τον καταυλισμό Σουαφάτ προς την Ιερουσαλήμ.
Σκίτσο, που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απεικόνιζε αυτοκίνητο στη θέση της κάννης αυτόματου όπλου, με την παρακάτω λεζάντα στα αραβικά: «Αντισταθείτε, ακόμη και με το αυτοκίνητό σας».Η νέα εκστρατεία καλεί σε «Ιντιφάντα εμβολισμού πεζών», στα πρότυπα των δύο πρόσφατων περιστατικών, όπου Παλαιστίνιοι οδηγοί προσέκρουσαν σε ομάδες Ισραηλινών πεζών, σκοτώνοντας συνολικά τρεις και τραυματίζοντας περισσότερους από 20. Τα κρούσματα αυτά οδήγησαν σε αναζωπύρωση της συζήτησης γύρω από το εάν το κύμα βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αφορμή τη νομή της Παλαιάς Πόλης και των λατρευτικών της τόπων, αποτελεί την απαρχή νέας παλαιστινιακής Ιντιφάντα.


Διαφορετικές απόψεις

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί πολιτικοί και σχολιαστές αρνούνται το ξέσπασμα νέας εξέγερσης, καθώς από τις σημερινές ταραχές απουσιάζουν η κεντρική καθοδήγηση, η ορμή και η μαζική συμμετοχή των διαδηλώσεων της δεκαετίας του 1980 ή της εκστρατείας βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αλλοι υποστηρίζουν, όμως, ότι το πραγματικό ζήτημα αφορά τα αίτια και τη δυναμική της οργής και της απελπισίας της νέας παλαιστινιακής γενιάς και όχι το αδιάφορο σημειολογικό ερώτημα γύρω από την ονομασία του κινήματος.

«Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε ερμηνευτικά εργαλεία του 20ού αιώνα για να αναλύουμε φαινόμενα του 21ου. Εκτιμώ ότι οι σημερινές διαμαρτυρίες αποτελούν μεταμοντέρνα Ιντιφάντα, που θα χαρακτηρίζεται από περιόδους έντονης βίας και μακρές περιόδους ηρεμίας», λέει η Σιμρίτ Μέιρ, Ισραηλινή διευθύντρια της αραβόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας The Source (Η Πηγή).

Η κυριολεκτική σημασία της λέξης «Ιντιφάντα» είναι «αποτινάζω», ενώ ο Παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας Χαλίλ Σικακί της δίνει την παρακάτω ερμηνεία: «απόρριψη της καθεστηκυίας τάξης και επιδίωξη αλλαγής με ουσιαστικά βήματα ή ακόμη και σημείο καμπής».

Ο Μουσταφά Μπαργούτι, ηγετικό στέλεχος της πρώτης Ιντιφάντα και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της PLO, είπε την Πέμπτη: «Αν αποδεχθούμε τη δική μου ερμηνεία της Ιντιφάντα, ότι πρόκειται για τρόπο σκέψης και για την πρόθεση του κοινού να υιοθετήσει αντιστασιακή δράση, τότε βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας Ιντιφάντα».

Αναλυτές και από τις δύο πλευρές της διένεξης συμφωνούν ότι η παρούσα ένταση γύρω από το Αλ Ακσά και το Ορος του Ναού στην Ιερουσαλήμ αποτελεί το ιδανικό καύσιμο για ξέσπασμα νέου κύκλου βίας.Απαισιόδοξη ανάλυση και πρόβλεψη για το μέλλον προσφέρει ο αρθρογράφος της Haaretz, Ανσελ Πφέφερ: «Η βία είναι αναπόφευκτη σε μια τόσο φτωχή και δυσλειτουργική πόλη. Ενα τρίτο των κατοίκων είναι ορθόδοξοι Εβραίοι που δεν εργάζονται και ένα τρίτο -οι Παλαιστίνιοι- απέχει από τις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ