21 Μαρτίου 2014

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ προς Τουρκία μέσω Κιρκούκ σταμάτησαν για τρεις εβδομάδες

Η προώθηση αργού πετρελαίου κατά μήκος του αγωγού Κιρκούκ – Τσεϊχάν που εξάγει το Ιρακινό πετρέλαιο μέσω Τουρκίας,  έχει σταματήσει από τις αρχές του Μαρτίου , δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές, ενώ νέα στοιχεία έδειξαν ότι η ποσότητα του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού έχει πέσει σχεδόν το ένα τέταρτο τον μήνα Ιανουάριο .«Δεν έχει δοθεί καμιά πληροφορία σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η ροή του πετρελαίου στον αγωγό, η οποία είχε σταματήσει λόγω σαμποτάζ  δήλωσε στο Reuters, αξιωματούχος στις  19 Μαρτίου.Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχές έχουν προσπαθήσει να διορθώσουν το πρόβλημα στο Ιράκ .
Μειώθηκαν οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή της Αγοράς Ενέργειας της Τουρκίας χθες φαίνεται ότι η ροή αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο κατά τον Ιανουάριο μετά από πτώση κατά 37 τοις εκατό το 2013 σε σύγκριση με το 2012 .

Το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω του αγωγού μειώθηκε στα  5,9 εκατ. βαρέλια τον πρώτο μήνα του έτους , σημειώνοντας πτώση 24 τοις εκατό σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα . Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν ( KRG ), έχει επίσης αρχίσει την αποστολή αργού πετρελαίου στην Τουρκία μέσω ενός νέου αγωγού που συνδέεται στο δίκτυο Κιρκούκ - Τσεϊχάν , η οποία ελέγχεται από τη Βαγδάτη . Και οι δύο αγωγοί χρησιμοποιούν το ίδιο αντλιοστάσιο , γεγονός που επίσης προκάλεσε κάποια προβλήματα .

Ανταποκριτής του Balkans.com Business News -