29 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία: Ο Ερντογάν βάζει στον πάγ(κ)ο τον Νταβούτογλου


Στο... ράφι βάζει τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου", Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας ότι θα προεδρεύσει του πρώτου υπουργικού συμβουλίου στις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.Ξεκαθαρίζοντας το ποιος έχει το πάνω χέρι στην Άγκυρα, ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας διευκρίνισε ότι δεν θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου στις 5 Ιανουαρίου, όπως αρχικά φημολογείτο, αλλά στις 19 Ιανουαρίου.

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί στις 19 Ιανουαρίου, παρών θα είναι βεβαίως και ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος, όπως σχολιάζουν οι "κακές γλώσσες", προφανώς θα είναι για τα... δευτερεύοντα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Ερντογάν θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου για πρώτη φορά, από τότε που ανέλαβε τον προεδρικό θώκο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, για τους επικριτές του ο Ταγίπ Ερντογάν στόχο έχει να... μετατοπίσει την εκτελεστική εξουσία από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο.

Όπως προεξοφλεί ο τουρκικός Τύπος, ο Ερντογάν θα προεδρεύει στα υπουργικά συμβούλια ανά δύο μήνες και, όπως έσπευσαν να δηλώσουν ορισμένοι Τούρκοι βουλευτές, ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι δυνατόν να αποφύγει να ασκεί εκτελεστική εξουσία μετά το θριαμβευτικό ποσοστό- -52%- που συγκέντρωσε στις πρόσφατες εκλογές.

Πολλοί, μάλιστα, από το κυβερνών κόμμα, έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για νεοσυσταθείσες ομάδες εργασίας της προεδρίας και όχι για υπουργικά συμβούλια.

«Ένας πρόεδρος που εξελέγη από το 52% των ψηφοφόρων δεν μπορεί να λέει "δεν επεμβαίνω σε τίποτα". Τώρα το προεδρικό γραφείο αναδιαμορφώνεται σύμφωνα με τους στόχους και το όραμα της Τουρκίας. Είναι λογικό να γίνονται συμβούλια για τη συζήτηση σημαντικών υποθέσεων της χώρας» δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μπινάλι Γιλντιρίμ και στενός συνεργάτη του Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του, πάντως , ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο νέο προεδρικό παλάτι.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο και άκρως αμφιλεγόμενο προεδρικό παλάτι, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Άγκυρας και που οι επικριτές του Ερντογάν έχουν βαπτίσει ειρωνικά «Λευκό Οίκο».
Πηγή protothema.gr