03 Νοεμβρίου 2014

Διπλό πλήγμα στον Κάμερον με φόντο την Ε.Ε. Στο επίκεντρο της διένεξης βρίσκεται πάλι το μεταναστευτικό ζήτημα


Διπλό πολιτικό πλήγμα δέχθηκε αυτή την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με το ναυάγιο των σχεδίων του για διενέργεια δημοψηφίσματος έως τα τέλη του 2017 γύρω από την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή, η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ άσκησε οξεία κριτική στις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του δεν θα κατέβαλλε την επιπλέον ευρωπαϊκή χρηματοδότηση –ύψους 1,7 δισ.– που της αναλογεί. «Σέβομαι τις θέσεις του Λονδίνου, αλλά υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Κάθε κράτος οφείλει να τους τηρεί, ως έχουν», είπε η Δανή πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο της διένεξης βρίσκεται πάλι το μεταναστευτικό ζήτημα. Η εκλογική άνοδος του ξενοφοβικού Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ, που απέκτησε πριν από δύο εβδομάδες τον πρώτο του βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων, διαμορφώνει πλέον τις πολιτικές προτεραιότητες και την ιδεολογική αντιπαράθεση.

Τη συζήτηση πυροδότησε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Επιχειρηματικότητας Νικ Μπόουλς, μέλος των Συντηρητικών. «Ισως ουδέποτε πετύχουμε να ελέγξουμε το μεταναστευτικό ρεύμα, καθώς η ελεύθερη κίνηση προσώπων αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε.», είπε ο κ. Μπόουλς, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, που αποκαλύπτει ότι το τελικό χτύπημα στο σχέδιο για δημοψήφισμα έδωσαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, πιστοί στη φιλοευρωπαϊκή τους ιδεολογία.
 

Πανικός
Παρά τις προσπάθειες του υπουργού να ανασκευάσει, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του δεν αφορούν τους πάντα ευπρόσδεκτους ειδικευμένους εργάτες και επιστήμονες, η αντιμεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική του αποκαλύπτει τον πανικό στις τάξεις των Συντηρητικών απέναντι στο φαινόμενο Ukip.Η αδιαμφισβήτητα μαγνητική προσωπικότητα του Νάιτζελ Φάρατζ καλύπτει το γεγονός ότι το καιροσκοπικό κόμμα του δεν διαθέτει ιδεολογία, σαφείς πολιτικές θέσεις, ούτε και στελεχικό δυναμικό. Παρά τις ελλείψεις αυτές, όμως, το Ukip πέτυχε να εδραιωθεί σε εκλογικές περιφέρειες της Αγγλίας, τις κατεξοχήν πληγείσες από την παγκοσμιοποίηση, όπως τα πάλαι ποτέ δημοφιλή θέρετρα στα παράλια του Κεντ της νότιας Αγγλίας.
 

Το κοινό στην υπόλοιπη Ευρώπη φαινόμενο ενός ακροδεξιού, ξενοφοβικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος να επιβάλλει τις εμμονές του στην πολιτική συζήτηση, χτύπησε πλέον και τη Βρετανία.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=188097