03 Ιανουαρίου 2014

Πάντα πλήρη Θεών

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2014/01/Dodwell_Temple_of_Apollo_Epicurius.jpg
ΑntinewsΠολλά μπορούν να γραφτούν για τον Παρθενώνα  θετικά και αρνητικά θα ήταν παγίδα να σταθούμε σε αυτά. Πιότερο να το δούμε ως ένα απο τα πολλά σύμβολα της Ιστορίας μας και να ξαναπιάσουμε την ιστορική μας μνήμη απο την αρχή.Οχι για να τροφοδοτήσει την προγονοπληξία , ούτε για να δώσει εκ νέου δυναμική στις όποιες τάσεις απομονωτισμού .Αλλά για να αποτελέσει  πυξίδα στην πορεία εκπλήρωσης της αποστολής του Ελληνισμού. Ετσι απο μουσειακή αξία το κάθε στοιχείο του πολιτισμού μας ζωντανεύει , εμπλουτίζεται με το σήμερα και συνεχίζει να μπολιάζει τις συνειδήσεις μας.


Είναι γεγονός πως οι Έλληνες χωρίς να μεταβάλλουν ούτε ένα δομικό στοιχείο της καχεκτικότητας τους παρήγαγαν όσα παρήγαγαν με διεθνή ακτινοβολία.Ας αρκεστούμε λοιπόν στο ότι όλα τούτα έλαβαν χώρα σε μια ευνοική συγκυρία. Ολως τυχαίως για την φυλή μας τα όσα θετικά έχουμε επιτύχει ήταν μόνο κάτω απο πολύ ευνοικές συγκυρίες . Τα αρχιτεκτονήματα του Πολιτισμού μας αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ιστορικής συνέχειας μας, της αδιάλειπτης παρουσίας του Ελληνισμού στον χώρο και τον χρόνο .Πολλά δε απο αυτά έχουν συνδεθεί με πάνω απο μια ιστορικές περιόδους και κατα συνέπεια η συναισθηματική και πνευματική τους αξία πολλαπλασιάζεται.

Πιότερο με ενοχλεί η καθημερινή μας βάρβαρη πραγματικότητα απο την όποια διαφημιστική χρήση τους.Είναι δε βάρβαρη γιατί λειτουργεί με γνώμονα τον κανόνα πως της ανήκουν όλα δικαιωματικά και πως δεν είναι υποχρεωμένη να παραδώσει στο αύριο το ελάχιστο.Τούτο επέτρεψε να βγάλουμε στο φώς την καχεκτικότητα μας στην απόλυτη της διάσταση.Επειδή μέγα πλήθος είναι προσηλωμένο στην ευημερία των αριθμών , θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ανάπτυξη έχει πρώτιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά χωρίς τα οποία τα αριθμητικά δεδομένα δεν έχουν καμιά αξία.

Αν ποτέ σταθούμε δίκαια απέναντι στην Ιστορία μας, αν ποτέ πάψουμε να την θέτουμε στην προκρούστεια κλίνη κατά το δοκούν, αν καταλάβουμε πως μας παραδόθηκε πλούτος και πλούτο πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές θα έχουμε κάνει ένα απο τα μεγαλύτερα άλματα ως Φυλή.