03 Ιανουαρίου 2014

Παύθηκαν οι Τούρκοι αστυνομικοί που σταμάτησαν το φορτηγό Συνέπειες για τους Τούρκους αστυνομικούς που σταμάτησαν το φορτηγό με τα όπλα

Απομακρύνθηκαν σήμερα από τα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι σταμάτησαν το φορτηγό που κατευθυνόταν από την Αντιόχεια της Τουρκίας προς τη Συρία, γεμάτο με όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι χθες το βράδυ η στρατοχωροφυλακή αρνήθηκε να κάνει έρευνα στο φορτηγό, υπακούοντας σε οδηγίες του Νομάρχη και αγνοώντας την οδηγία του εισαγγελέα.Παρόλο που μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε, τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται πηγές σύμφωνα με τις οποίες το φορτηγό το σταμάτησε χθες το βράδυ η αστυνομία έπειτα από πληροφορία ότι μετέφερε παράνομα οπλισμό στη Συρία.

Ο οδηγός και οι άλλοι δύο που βρίσκονταν στο φορτηγό δεν επέτρεψαν στην αστυνομία να κάνει έλεγχο, λέγοντας ότι βρίσκονταν σε περιοχή της στρατοχωροφυλακής. Αμέσως κλήθηκε η στρατοχωροφυλακή, η οποία στον πρώτο έλεγχο που διεξήγαγε διαπίστωσε ότι μετέφερε όπλα, πυρομαχικά και ανθρωπιστική βοήθεια. Αμέσως ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και ο νομάρχης Αντιοχείας.Ο εισαγγελέας έσπευσε στο χώρο και ζήτησε από τη στρατοχωροφυλακή να διεξάγει έρευνα, καθώς και να αδειάσει το φορτηγό από το υλικό. Ωστόσο, αμέσως έφτασε και νέα διαταγή προς τη στρατοχωροφυλακή αυτή τη φορά από τον Νομάρχη Αντιόχειας, καλώντας την να μην προβεί σε έρευνα. Η στρατοχωροφυλακή εφάρμοσε τη διαταγή του Νομάρχη και όχι του εισαγγελέα.
Το νέο επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της κρίσης μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Γκιουλενικού κινήματος, καθώς το κίνημα Γκιουλέν θέλει να ξεσκεπάσει το ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης στη Συρία.


Για τους Τουρκομάνους η ανθρωπιστική βοήθεια λέει ο Τούρκος ΥΠΕΣ


Για τους Τουρκομάνους της Συρίας προοριζόταν η ανθρωπιστική βοήθεια που βρισκόταν εντός του φορτηγού, το οποίο σταμάτησε χθες το βράδυ η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, ο οποίος άφησε να νοηθεί ότι το φορτηγό δεν μετέφερε οπλισμό. "Εκεί υπάρχουν Τουρκομάνοι. Στο φορτηγό υπήρχε βοήθεια που πήγαινε στους Τουρκομάνους. Εσείς γνωρίζετε τι υπήρχε μέσα στο φορτηγό;", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος Υπουργός.Οι πληροφορίες, ωστόσο, ανέφεραν ότι από την κατ' αρχήν έρευνα που διεξήγαγε χθες το βράδυ η στρατοχωροφυλακή βρέθηκε οπλισμός και πυρομαχικά στο φορτηγό. Στη συνέχεια με διάταγμα του Νομάρχη Αντιοχείας απαγορεύτηκε στη στρατοχωροφυλακή να συνεχίσει την έρευνά της στο φορτηγό.

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=158494