04 Οκτωβρίου 2014

Μεγαλύτερη συμμετοχή στη μάχη κατά του IS

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε δημοσιογραφικές πληροφορίες για μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής παραστρατιωτικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”. Συγκεκριμένα, εξετάζεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης του γερμανικού στρατού στο κουρδικό Ερμπίλ, η συμμετοχή στην εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και η αποστολή περισσότερων γερμανών αξιωματικών σε κουρδικά και ιρακινά στρατηγεία.
 
Τα αμερικανικά σχέδια προβλέπουν 8 ως 12 εκπαιδευτικά κέντρα
  Όπως πιθανολογείται, η γερμανική απόφαση ελήφθη μετά από έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα προς τους συμμάχους τους για ενισχυμένη δράση κατά της IS. Τα αμερικανικά σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία 8 ως 12 στρατιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων στο βόρειο Ιράκ. Σε αυτά θα εκπαιδεύονται τόσο κούρδοι όσο και χριστιανοί αλλά και γεζίντι πολεμιστές. Εκτός από το βόρειο Ιράκ, η Γερμανία προτίθεται να συμμετάσχει και σε ένα άλλο κέντρο, είτε εντός είτε εκτός Ιράκ, όπου θα εκπαιδεύονται οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις «είναι χωρίς κίνητρα και άσχημα οργανωμένες».

Ας σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ 13 γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι εκπαιδεύουν κούρδους πολεμιστές στη χρήση των όπλων που καταφθάνουν από τη Γερμανία. Ενώ στη Βαυαρία περίπου 40 στρατιώτες των Πεσμεργκά έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους στα αντιαρματικά “Milan” και επιστρέφουν σήμερα στην πατρίδα τους. 

Διεθνής κατακραυγή για την εκτέλεση του Βρετανού
  Διεθνή κατακραυγή προκάλεσε η εκτέλεση από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και δεύτερου βρετανού ομήρου, του Άλαν Χένινγκ. Οι ισλαμιστές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με την εκτέλεση του 47χρονου Βρετανού, ο οποίος είχε πάει στη Συρία ως οδηγός για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την εκτέλεση και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής του να συνεχίσει τον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους»,ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη με τις ηγεσίες των μυστικών υπηρεσιών και του υπουργείου Άμυνας, υπογράμμισε ότι «η εκτέλεση δείχνει το εύρος της βαρβαρότητας του Ισλαμικού Κράτους». Στο μεταξύ, και σύμφωνα με κουρδικές πηγές, οι πρόσφατες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή βάσεων πυροβολικού και στρατιωτικών οχημάτων του Ισλαμικού Κράτους, στις ανατολικές περιοχές της πόλης Κομπάνε που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές.

Παναγιώτης Κουπράνης/Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή: Deutsche Welle
 Πηγή:www.capital.gr