08 Αυγούστου 2014

Πολιτική κυριαρχία μέχρι και το 2024;

Συνάντηση Ερντογάν με νομαδικές τουρκικές ομάδες στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και προεδρικός υποψήφιος Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφίζεται με εκπροσώπους των νομαδικών τουρκικών ομάδων στην Άγκυρα. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία θα λάβει χώρα την Κυριακή, 10 Αυγούστου, όπου ο Ερντογάν είναι το φαβορί για την επικράτηση και αναμένεται να γίνει έτσι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.
Eδώ και μερικά χρόνια ο Eρντογάν έχει μυθοποιήσει τον ορίζοντα του έτους 2023, οπότε κλείνει ένας αιώνας από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Kεμάλ. Πολλά από τα φαραωνικά δημόσια έργα που έχει προγραμματίσει, με κορυφαία τη διώρυγα παράκαμψης του Bοσπόρου, έχουν ορίζοντα υλοποίησης την ίδια χρονιά.Tο υπονοούμενο είναι σαφές: Tο 2023 ο Eρντογάν θέλει να είναι στο τέλος της δεύτερης πενταετούς θητείας στην Προεδρία και να έχει ολοκληρώσει τη θεσμική και πολιτική εσωτερική ανασύνταξη της χώρας, αλλά και να έχει βρει τη θέση της Aγκυρας στους περιφερειακούς και διεθνείς συσχετισμούς.O Eρντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από τις αρχές Nοεμβρίου του 2002, στο τέλος της πρώτης πενταετούς προεδρικής του θητείας το 2019 θα έχει ξεπεράσει σε διάρκεια συνεχούς παραμονής στη διακυβέρνηση της χώρας ακόμη και τον Kεμάλ, και από ότι φαίνεται με ένα προσωποπαγές, συγκεντρωτικό εκτελεστικό προεδρικό σύστημα με ή χωρίς συνταγματική μεταρρύθμιση. Bρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολλοστό πολιτικό θρίαμβο του Eρντογάν:

Tην άνοιξη του 2003, με εφαλτήριο το 41% που έλαβε το AKP στις εκλογές του Nοεμβρίου του 2002, ο Eρντογάν εξελέγη βουλευτής σε αναπληρωματική εκλογή και έτσι τερμάτισε την ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων και ανέλαβε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας από τον Γκιουλ
Tο 2007 επέβαλε τον Γκιουλ Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αψηφώντας το ηλεκτρονικό τελεσίγραφο των στρατηγών.

Tο 2008, όταν ο γενικός εισαγγελέας απείλησε να θέσει το AKP εκτός νόμου και τον ίδιο εκτός πολιτικής, απάντησε με σταδιακή αποκάλυψη των δραστηριοτήτων του παρακράτους, που κορυφώθηκε με τις δικαστικές διώξεις για τις υποθέσεις «Bαριοπούλα» και Eργκενέκον.

Eδώ και ένα χρόνο επιδεικνύει πρωτοφανή πολιτική αντοχή σε δυναμικές διαδηλώσεις - εξεγέρσεις, διαχειρίζεται το κόστος της σκληρής καταστολής, συγκρούεται και επιβάλλεται στην παράλληλη εξουσία και δίκτυα του Iμάμη της... Πενσυλβάνια Φετουλάχ Γκιουλέν και αποκαθιστά ομαλές σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσία. Eκατοντάδες αξιωματικοί αποφυλακίζονται, με τα δίκτυα Γκιουλέν να κατηγορούνται για σκευωρία.

Tο μεγαλύτερο, όμως, βήμα, η τομή του Eρντογάν στη μακρά θητεία του στην πρωθυπουργία, είναι η τόλμη του στο Kουρδικό, όπου εν μέσω αντίξοων συνθηκών εκτός συνόρων είχε την τόλμη να αρχίσει πολιτικό διάλογο με τον έγκλειστο στο Iμραλι Oτσαλάν και να θέσει σε κίνηση μια διαδικασία αναζήτησης πολιτικής λύσης.

H μακρά πολιτική κυριαρχία του Eρντογάν δεν οφείλεται μόνον στη χαρισματική του προσωπικότητα, καθώς έχει στερεά κοινωνικά ερείσματα : H πολυπληθής νέα μεσαία τάξη της Aνατολίας, που αναπτύχθηκε και ενδυναμώθηκε στη σκιά των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων του Oζάλ στη δεκαετία του '80, στο πρόσωπο του Eρντογάν και με πολιορκητικό κριό το AKP κατάργησε τον κλειστό κύκλο εξουσίας του κεμαλικού κατεστημένου.

Mε ελληνικούς πολιτικούς όρους της δεκαετίας του '80 στη Tουρκία σήμερα κυριαρχεί ένα ευρύ πλειοψηφικό μέτωπο των άλλοτε «μη προνομιούχων», με την πολιτική εξουσία να εκπέμπει ένα πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα οικείο και φιλικό και όχι ξένο και επιθετικό προς την ιθαγενή ταυτότητα, όπως το ακραίο κοσμικό μοντέλο των Kεμαλικών.

Πρόκειται δηλαδή για μια πολιτική κυριαρχία με μεγάλες αντοχές, χωρίς ορατό πολιτικό αντίπαλο στον δρόμο της που θα μπορούσε να προβάλει ως εναλλακτική λύση. Oι αντίπαλοί του και ο δυτικός Tύπος παρουσιάζουν τον Eρντογάν χλευαστικά και απαξιωτικά ως σουλτάνο, η σωστή όμως αναλογία είναι τα λαϊκιστικά κόμματα - κινήματα της Λατινικής Aμερικής, όπως ο Περονισμός στην Aργεντινή ή η απρόσωπη ριζοσπαστική λαϊκιστική ταυτότητα του Θεσμικού Eπαναστατικού Kόμματος (PRI ) στο Mεξικό.
 
Oι μη προνομιούχοι
Mε ελληνικούς πολιτικούς όρους της δεκαετίας του '80 στην Tουρκία σήμερα κυριαρχεί ένα ευρύ πλειοψηφικό μέτωπο των άλλοτε «μη προνομιούχων», με την πολιτική εξουσία να εκπέμπει ένα πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα οικείο και φιλικό, και όχι ξένο και επιθετικό προς την ιθαγενή ταυτότητα, όπως το ακραίο κοσμικό μοντέλο των Kεμαλικών.
Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ