14 Δεκεμβρίου 2014

Θέμα εκλογής μουφτήδων και προβλημάτων στη μειονοτική εκπαίδευση Έθεσε στο πέρασμά του από την Κομοτηνή ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών


Ολιγόωρη ήταν η παραμονή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χθες στην Κομοτηνή, ενώ στη διάρκεια αυτής πρόλαβε να επισκεφτεί τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, το Τούρκικο Προξενείο και την «Τουρκική Νεολαία», όπως και να παρευρεθεί σε γεύμα με παράγοντες της μειονότητας στο ξενοδοχείο Chris&Eve. Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσαβούσογλου βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στην 31η Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου και με την ευκαιρία προγραμμάτισε, κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, να κάνει στάση στην Κομοτηνή.


Στην πόλη μας έφτασε λίγο μετά από τις 3 μεσημέρι και πρώτο σταθμό είχε τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Στη συνομιλία, που είχε εκεί με τον γιο του Σαδίκ, Λεβέντ, χαρακτήρισε τον ιδρυτή του DEB σημαντική προσωπικότητα για τη μειονότητα της Θράκης. Ακολούθως μετέβη στο Τούρκικο Προξενείο Κομοτηνής, όπου είχε συνάντηση σχεδόν μίας ώρας με στελέχη της μειονότητας, παρόντων των βουλευτών Ροδόπης και Ξάνθης, κ.κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, και των εκλεγμένων μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης.

Στις δηλώσεις, που ακολούθησαν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε μεν τη διάθεση της Άγκυρας για βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο και σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επανέλαβε όμως το αίτημα για εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη και για επίλυση προβλημάτων στη μειονοτική εκπαίδευση. Συνέδεσε μάλιστα τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με εκείνα της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Τουρκίας, υπερασπιζόμενος τις πρωτοβουλίες της χώρας του και ζητώντας αντίστοιχη ανταπόκριση από την Ελλάδα. «Εμείς κάνουμε τα πάντα για τα δικαιώματα των ρωμιών στην Τουρκία, τους ανοίγουμε τα σχολεία, τους δίνουμε τις βακουφικές περιουσίες και πρέπει κι Ελλάδα να κάνει βήματα», σημείωσε μεταξύ άλλων, εστιάζοντας ειδικά στο θέμα των μουφτήδων και στα της μειονοτικής εκπαίδευσης. «Δεν είμαστε ανταγωνιστές με την Ελλάδα», σημείωσε κλείνοντας, «είμαστε δύο γείτονες και για να λύσουμε τα προβλήματα πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη και συνεργασία. Δε θέλουμε να είμαστε δύο χώρες που ανταγωνίζονται, αλλά δύο χώρες που συνεργάζονται».
Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com