14 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗ «ΜΙΛΙΕΤ» Τι είπε ο Τσαβόσογλου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τού είπε ότι θα προετοιμάσουν το έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Επιστρέφοντας από την Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο αεροσκάφος στην εφημερίδα “Μιλλιέτ”, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πριν πάει στην Θεσσαλονίκη είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν "αύριο θα συναντηθώ με τον Βενιζέλο". "Μάσιαλα, κάνετε την μια συνάντηση μετά την άλλη, βλέπεστε πολύ συχνά", του είπε, ο Τούρκος Πρόεδρος. "Συναντηθήκαμε στην Άγκυρα, στη Νέα Υόρκη, στις διεθνείς συναντήσεις και οι επαφές είναι εποικοδομητικές. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα άρχισε να είναι πιο ενεργή. Ειδικά στο θέμα της Κύπρου ήταν λίγο συγκρατημένη λίγο και λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό της. Είναι ευαίσθητο θέμα. Έμενε σιωπηλή. Αλλά έπειτα από την απομάκρυνση από τις διαπραγματεύσεις και τη γεώτρηση η Ελλάδα άρχισε να είναι ξαφνικά ενεργή. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό, και αυτό ήταν που θέλαμε. Επειδή δεν είναι αρκετό η μία από τις δύο εγγυήτριες δυνάμεις να είναι ενθαρρυντική", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Ελλάδα πρέπει να είναι ενεργή σε αυτή την υπόθεση. "Και αυτό δίνει θάρρος στις δύο πλευρές στην Κύπρο. Πρέπει να διαπραγματευτούν μεταξύ τους. Όπως έγινε και με το σχέδιο Ανάν πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να δώσουμε τέλος σε αυτή την δουλειά. Πρέπει το συντομότερο να υπάρξει χρονοδιάγραμμα".

Σε ερώτηση αν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, είπε πως κατά την άποψή του μπορεί, φτάνει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα. "Οι δύο πλευρές, οι δύο ηγέτες πρέπει να διανύσουν απόσταση μεταξύ τους. Φτάνει να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Εμείς, στο τέλος θα συναντηθούμε όλοι μαζί και θα λύσουμε αυτή την υπόθεση με τα Ηνωμένα Έθνη".

Πρόσθεσε: "Ό,τι και να ονομάσεις αυτό το σχέδιο, πες το ειρήνη, πες το σχέδιο λύσης, πες το αδελφικό, πες το νησί. Πρέπει να προχωρήσει με περιεκτικό τρόπο και να καταλήξει. Υπάρχει και η στήριξη και το ενδιαφέρον μερικών χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ. Εμείς δεν ενοχλούμαστε από αυτό. Είναι σημαντική η στήριξη όλων όσοι προσεγγίζουν αυτή την υπόθεση εποικοδομητικά. Και η ΕΕ κάνει το συμβουλευτικό της καθήκον. Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι απευθείας πλευρά στις διαπραγματεύσεις επειδή η ε/κ πλευρά είναι μέλος της και η ΤΔΒΚ δεν είναι. Εδώ υπάρχει μια ανισότητα. Γι αυτό τον λόγο εκείνοι ας προσφέρουν τις συμβουλές τους πάντοτε, να βοηθούν και να ενθαρρύνουν".

Σε άλλη ερώτηση ο Τούρκος Υπουργός είπε πως "είναι φανερό ότι και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στα αποθέματα στην περιοχή της Κύπρου, αυτό άλλωστε δεν το αρνείται ούτε η ε/κ πλευρά". "Αλλά δεν υπάρχει ένα σχήμα που να θέσει υπό εγγύηση τα δικαιώματά τους. Εμείς είμαστε εναντίον σε μονομερείς εργασίες γεώτρησης. Πρέπει να υπάρξει μια τάξη σε αυτό. Πρέπει να κάνουμε μια εργασία η οποία να εγγυάται τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς. Προτείναμε μια ειδική επιτροπή, ακόμη και μια ιδιωτική εταιρεία. Να ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία και να κάνει εκείνη τις εργασίες. Ακόμη και να εγγυηθεί τα δικαιώματα μια διεθνής οργάνωση. Από την μια να γίνονται διαπραγματεύσεις και από τη άλλη μονομερείς εργασίες γεώτρησης και η τ/κ πλευρά να μην είναι μέσα, εμείς είμαστε αντίθετοι. Και αν αυτά τα αποθέματα μαζί με τα αποθέματα του Ισραήλ θα πωληθούν στην Ευρώπη, η καλύτερη οδός είναι μέσω της Τουρκίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι γι αυτό και θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί".

Για το τηλεφώνημά του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χάρηκε πολύ που τον πήρε. "Είπε ότι είναι θετικό να αρχίσει ξανά αυτή η υπόθεση και να υπάρξει λύση. Μιλήσαμε αρκετά και μάλιστα αστειευτήκαμε. `Πρώτα εσύ γίνε καλά και εμείς θα ετοιμάσουμε το έδαφος. Θα αρχίσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις. Ας τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο`, του είπαμε".

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε χαιρετίσματα στον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. "Αστειευτήκαμε και λίγο. Εμείς είμαστε και προσωπικοί φίλοι. Όταν απάντησε το τηλέφωνο είπε `αγαπητέ μου φίλε`. `Εσύ θα γίνεις καλά μετά την εγχείριση, ανανεώθηκες. Οι επιδόσεις σου θα αυξηθούν και θα είσαι άδικα ασυναγώνιστος στις διαπραγματεύσεις`, του είπα. Γέλασε πολύ, αστειευτήκαμε έτσι. Αυτή την ανθρώπινη πλευρά δεν πρέπει να την αφήσουμε. Και στην Ελλάδα βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανασφάλεια", είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως παρόλο που έγιναν τόσα βήματα υπάρχει προκατάληψη. "Πρέπει να την γκρεμίσουμε. Αυτό γίνεται σιγά σιγά, αμέσως δεν γίνεται", δήλωσε.
http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=280991&-V=articles