16 Ιουνίου 2013

Η Κύπρος να μην πληρώσει ξανά το Ταξίμ

http://www.zougla.gr/file.ashx?fid=1031944Με την Ελένη Θεοχάρους
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκατανεύσει η Κύπρος στο άνοιγμα κεφαλαίων, αν δεν πάρει ισχυρά ανταλλάγματα

Ολέθριο και μη αναστρέψιμο σφάλμα θα αποτελέσει το άνοιγμα έστω και ενός ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας, χωρίς ισχυρά και άμεσα ανταλλάγματα. Όχι δεσμεύσεις. Ανταλλάγματα χειροπιαστά, αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απελευθέρωση της Αμμοχώστου, άνοιγμα ουρανών και θαλασσών. Η Ε.Ε. φαίνεται αποφασισμένη να δωρίσει στην Τουρκία αναλώμασι της Κύπρου τα κεφάλαια 23 και 24. Η γνώμη μου είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκατανεύσει η Κύπρος στο άνοιγμα κεφαλαίων, αν δεν πάρει ισχυρά ανταλλάγματα: Εν εναντία περιπτώσει, ένα άθλιο τέλος απόλυτου συμβιβασμού και αποδοχής των τουρκικών όρων μάς περιμένει. Η Ε.Ε. "καίγεται" να ανοίξει κεφάλαια. Η Κύπρος μπορεί να αντισταθεί. Δεν πρέπει να πληρώσει την κρίση στην Τουρκία.

Μια κρίση που έχει καθαρά δομικό χαρακτήρα και όχι μόνο έχει χρονίσει, αλλά έχει και κακοφορμίσει. Και όπου οι αντιδράσεις των δημοκρατικών πολιτών, που βρίσκονταν για χρόνια σε καταστολή, ανεξαρτήτως της ιδεολογίας τους, λόγω της αυταρχικής νοοτροπίας των κατά καιρούς τουρκικών κυβερνήσεων εκδηλώθηκαν βίαια και μαζικά. Τώρα που το ποτήρι ξεχείλισε. Η αλαζονεία της εξουσίας και η αυταρχικότητα του  Ερντογάν οδήγησε την κατάσταση στα άκρα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σήμερα αποκαλύπτει σε όλους και με πλήρη μεγαλοπρέπεια, το πραγματικό του πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που το βλέπαμε εξ αρχής, όσοι ζούσαμε χωρίς παρωπίδες και ψευδαισθήσεις για τον δημοκράτη, τάχατες, που θα σώσει την Τουρκία από τον στρατό. Που εποφθαλμιά την Κύπρο, τη χερσαία έκταση και θαλάσσια έκτασή της.
Τελικά, ο Ερντογάν έφτιαξε διπλό στρατό. Τον δικό του στρατό με τους δικούς του στρατηγούς από τη μια, και έναν παράλληλο ισλαμικό από την άλλη. Με κρυφή ατζέντα, που στόχο έχει τον εξισλαμισμό της εξουσίας και της κοινωνίας στην Τουρκία και την επικυριαρχία σε όλη την έκταση της Εγγύς Ανατολής.  
Πιθανόν εδώ να πάτησε την πεπονόφλουδα. Με τον εξισλαμισμό της εξουσίας προσπάθησε να επιβάλει έναν άλλο τρόπο ζωής, ένα τρόπο που δεν συνάδει με τα σύγχρονα ελεύθερα ρεύματα της Ευρώπης και  είναι προσαρμοσμένος στους  θρησκευτικούς κανόνες του Ισλάμ. Που απαιτούν ταυτόχρονα και ισχυρούς μηχανισμούς επιβολής. Σε αυτόν τον αυταρχισμό και σε αυτόν τον τρόπο ζωής είναι που αντιδρούν οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ και σε όλη την Τουρκία. Αντιδρούν, επίσης, στη φίμωσή τους, στην  έλλειψη σεβασμού στην αντίθετη άποψη, στον περιορισμό και στην ποδηγέτηση των ΜΜΕ, που είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών του Ερντογάν. Εκεί που προφανώς έχασε τον έλεγχο ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Και αυτό συνέβη παρά τα περιοριστικά μέτρα που είχε θέσει για να διαφυλάξει, δήθεν, την ηθικότητα του τουρκικού έθνους.
Κάθε έθνος αποκτά συνειδητά και σταδιακά την πολιτική ηθική του. Και είναι γνωστόν ότι το  ήθος δεν επιβάλλεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι προφανές το δημοκρατικό έλλειμμα και η έλλειψη ηθικού βάθους. Ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να δεχθεί τη διαμαρτυρία και την αντίθετη άποψη. Στην Τουρκία, το βαθύ κράτος δεν πέθανε. Άλλαξε χέρια. Και η αλαζονεία του Ερντογάν τροφοδοτήθηκε από την ανοχή της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, αλλά και ορισμένων ημετέρων, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, που αρνούνταν να δουν την αλήθεια. Που έπλεκαν συνεχώς εγκώμια στον ψευδοδημοκράτη και ψευδοεκσυγχρονιστή Πρωθυπουργό. Ενισχύοντας την αλαζονεία και τον αυταρχισμό του.
Σήμερα εκδηλώθηκε μια ακόμη λαθεμένη συμπεριφορά από μια μερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίως από Σοσιαλιστές και Πράσινους αλλά και άλλους βουλευτές,  που επιχείρησαν να διευκολύνουν τον Ερντογάν αντί να του ασκήσουν κριτική και να του επιβάλουν κυρώσεις για τη στάση του. Με την πρακτική του εκμαυλισμού και του καλοπιάσματος, επιχείρησαν  να εκβιάσουν το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Δηλαδή και πάλι να  βάλουν την Κύπρο να πληρώσει τα σπασμένα της πλατείας Ταξίμ.
Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι, για να ηρεμήσει η κατάσταση, θα πρέπει η Ε.Ε. να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 για τη δικαιοσύνη και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που η Κυπριακή Δημοκρατία κρατεί μπλοκαρισμένα. Η θέση μας είναι πως η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει την ένταξη της στην Ε.Ε. είτε ως πλήρες μέλος, είτε με καθεστώς ειδικής σχέσης, μέσω εκπτώσεων, αλλά με τον εκδημοκρατισμό της και όχι με την αλαζονεία και την ισλαμική σπάθα του Ερντογάν. Από την οποία στάζει το αίμα των Τούρκων εξεγερμένων. Ας μη συγκατανεύσει η Κύπρος σε αυτό το έγκλημα.

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
Ευρωβουλευτής