11 Μαρτίου 2014

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2013/03/05/turkish-soldier.jpg
Του Nurhan Yenturk. Ο υπολογισμός των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας απαιτεί μια λεπτομερή μελέτη να προσδιορίσει ποιες κυβερνητικές δαπάνες είναι για δραστηριότητες που συνδέονται με το στρατό και να ιχνηλατήσει την πηγή του. Ενώ κάποιες λεπτομέρειες για ορισμένες στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο –όπως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- η πρόσβαση σε πληροφορίες για άλλα στοιχεία είναι περιορισμένη, ή σε μερικές περιπτώσεις, αδύνατη.
Για παράδειγμα, η εκτίμηση του κόστους της εξυπηρέτησης των δανείων σε ξένο νόμισμα που έχουν ληφθεί για στρατιωτικά projects, απαιτεί τον υπολογισμό του τόκου με βάση ελλιπείς πληροφορίες. Στην περίπτωση των στρατιωτικών συντάξεων και των μεταβιβάσεων από το Τουρκικό Ίδρυμα Ενόπλων Δυνάμεων, δεν υπάρχει δημόσια πληροφορία διαθέσιμη.

Ο υπολογισμός ή η εκτίμηση όλων των στοιχείων των τουρκικών στρατιωτικών δαπανών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η στρατιωτική επιβάρυνση στην Τουρκία είναι αντίστοιχη με το περίπου 2,4% του ΑΕΠ. Αν και οι στρατιωτικές δαπάνες  έχουν υποχωρήσει από το ζενίθ στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Τουρκία συνεχίζει να έχει σχετικά υψηλό στρατιωτικό φορτίο. Το 2012, ήταν η χώρα με τις 15ες υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως.

Υπάρχει περιθώριο για μειώσεις των στρατιωτικών δαπανών, ιδίως των δαπανών για το προσωπικό παράλληλα με τη μείωση του μεγέθους του στρατού. Υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη για βελτίωση της δημοκρατικής εποπτείας του στρατού και αύξησης της διαφάνειας των στρατιωτικών δεδομένων.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://books.sipri.org/product_info?c_product_id=474


Πηγή:www.capital.gr