11 Μαρτίου 2014

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 14ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΕΡΚΙΝ Σείεται η Τουρκία και πάλι από διαδηλώσεις

Σε εξέλιξη είναι μέχρι και αυτή την ώρα διαμαρτυρίες σε όλη την Τουρκία έπειτα από τον θάνατο του 14χρονιου Μπερκίν Ελβάν που βρισκόταν σε κώμα από την περίοδο των γεγονότων στο πάρκο Γκεζί όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι ενώ πήγαινε να αγοράσει ψωμί.
Στην Άγκυρα η Αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές στην πλατεία Κιζιλάι.
Επεισόδια και στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης γύρω από την πλατεία Ταξίμ. καθώς και στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται επίσης στη Σμύρνη, στην πόλη Εσκίσεχιρ, στην Αττάλεια, στην Ίζμιτ, στην Σαμψούντα, στη Μανίσα, στην Προύσα, στο Ντιγιάρμπακιρ, στην Τραπεζούντα. Στις διαδηλώσεις οι διαμαρτυρόμενοι κρατούν ψωμιά όπως εκείνο που δεν πρόλαβε να αγοράσει ο Μπερκίν Ελβάν. "Κοιμήσου ήσυχα Μπερκίν", "Πηγαίνοντας στον μπακάλη να φοράτε κράνος", "Αθάνατος Μπερκίν Ελβάν", είναι μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Το απόγευμα έπειτα από την νεκροψία εκατοντάδες συνόδεψαν τη σωρό του παιδιού στο Τσέμεβί, τον χώρο λατρείας των Αλεβιτών όπου και θα γίνει η κηδεία του αύριο.
Σήμερα τα περισσότερα θέατρα ανέβαλαν τις παραστάσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκλεισαν την μουσική τους κατά την προεκλογική εκστρατεία τους κηρύσσοντας πένθος, ενώ σε τηλεοπτικά προγράμματα παρουσιαστές βγήκαν με μαύρα ρούχα ανακοινώνοντας ότι πενθούν για τον θάνατο του Μπερκίν Ελβάν.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:01

Διαμαρτυρίες σε όλη την Τουρκία πυροδότησε ο θάνατος του 14χρονου Μπέρκιν Ελβάν ο οποίος βρισκόταν σε κώμα για 269 μέρες έπειτα από τον τραυματισμό του στο κεφάλι από κάλυκα δακρυγόνων κατά τα επεισόδια του πάρκου Γκεζί.
Ο Μπέρκιν Ελβάν κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο πάκο Γκεζί είχε βγει από το σπίτι του για να πάρει ψωμί και χτυπήθηκε στο κεφάλι. Ήταν μόλις 45 κιλά όταν χτυπήθηκε και στο νοσοκομείο έφτασε τα 16 κιλά.
Η μητέρα του 14χρονου παιδιού δήλωσε συντεντριμένη μπροστά από το νοσοκομείο ότι τον γιο της δεν της τον πήρε ο Αλλάχ αλλά ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως έξω από το νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη από το πρωί σήμερα συγκεντρώθηκε μια ομάδα η οποία αντέδρασε μόλις είδε δύο αστυνομικές δυνάμεις να φτάνουν στο χώρο του νοσοκομείου. Η αστυνομία έριξε τελικά δακρυγόνα στην ομάδα. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένα άτομο ενώ τα δύο οχήματα της αστυνομίας έπαθαν ζημιές.
Επίσης χιλιάδες φοιτητές του πανεπιστημίου ODTU της Άγκυρας άφησαν τα μαθήματά τους και ξεκίνησαν πορεία στην πλατεία Κιζιλάι όπου πραγματοποιείται καθιστική διαμαρτυρία. Η αστυνομία επενέβη ρίχνοντας δακρυγόνα στους φοιτητές. Στην Άγκυρα στην πλατεία Κιζιλάι είναι σε εξέλιξη καθιστική διαμαρτυρία. Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν μπροστά τους ψωμιά, όπως αυτό που δεν πρόλαβε να αγοράσει ο Μπέρκιν Έλβαν την μέρα που χτυπήθηκε.
Καθιστικές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν και σε πολλά λύκεια της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης όπου οι μαθητές εγκατέλειψαν τα μαθήματά τους. Διαμαρτυρίες οργανώνονται και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι λυπήθηκε πολύ όταν έμαθε την είδηση του θανάτου του Μπέρκιν Ελβάν. "Πρέπει όλοι να προσέχουν ώστε αυτού του είδους τα πικρά γεγονότα να μην συμβαίνουν. Άλλωστε γι αυτό το θέμα συζήτησα χθες με τον Νομάρχη Κωνσταντινούπολης".
ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ