11 Μαρτίου 2014

ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Γρουσούζικο το 13ο!

Από διαδήλωση στην Ουάσιγκτον. «Σταματήστε την κτηνωδία. Ερντογάν, μάζεψε τα σκυλιά σου» γράφει το πλακάτ. Ποια απ' όλα;
Από διαδήλωση στην Ουάσιγκτον. «Σταματήστε την κτηνωδία. Ερντογάν, μάζεψε τα σκυλιά σου» γράφει το πλακάτ. Ποια απ' όλα;
Τα κύματα των αποφυλακίσεων συνεχίστηκαν και χθες στην Τουρκία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκε με νέο νόμο ο χρόνος προφυλάκισης στα πέντε χρόνια. Ετσι υπόδικοι και πρωτοδίκως κατάδικοι -όπως η περίπτωση Εργκενεκόν- που έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια στη φυλακή, βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον.
 
Οι αποφυλακισθέντες
Χθες έγιναν αποφυλακίσεις πρωτοδίκως καταδίκων της υπόθεσης «Εργκενεκόν». Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Τουντζάι Οζκάν (ισόβια κάθειρξη), τον δικηγόρο Κεμάλ Κεριντσίζ (ισόβια), τον ιστορικό Γιαλτσίν Κιουτσούκ (22,5 χρόνια), τον συνταγματάρχη ε.α. Λεβέντ Γκιοκτάς (23 χρόνια και 7 μήνες), τον αστυνομικό Ιμπραχίμ Σαχίν (49 χρόνια και 4 μήνες), τον συνταγματάρχη Ντουρσούν Τσιτσέκ (ισόβια), τον δικηγόρο Αλπαρσλάν Αρσλάν (90 χρόνια και 3 μήνες) και τον μαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ (10 χρόνια).

Ο συνταγματάρχης Τσιτσέκ όμως θα παραμείνει στη φυλακή, αφού έχει καταδικαστεί σε 16 χρόνια φυλάκιση στην υπόθεση «Βαριοπούλα». Δεν θα βγει και ο Πεκέρ, ο οποίος έχει άλλη τελεσίδικη καταδίκη 16 ετών.

Ο Κεμάλ Κεριντσίζ έγινε γνωστός για τις απόψεις του εναντίον των Αρμενίων της Τουρκίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Λεβέντ Γκιοκτάς, στέλεχος των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, ήταν μεταξύ των αντρών που είχαν πάρει μέρος στην επιχείρηση μεταφοράς του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν από την Κένυα στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 1999. Ο Ιμπραχίμ Σαχίν, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, είχε κατηγορηθεί και στην υπόθεση Σουσουρλούκ (1996-1998) σχετικά με το παρακράτος. Ο Αλπαρσλάν Αρσλάν ήταν αυτός που είχε εισβάλει τον Μάιο του 2006 στο κτήριο του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας δολοφονώντας έναν και τραυματίζοντας τέσσερις δικαστές.

Τα κύματα όμως αντιμετωπίζουν κυματοθραύστη. Το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης απέρριψε χθες την αίτηση αποφυλάκισης 33 πρωτοδίκως κατάδικων της υπόθεσης Εργκενεκόν. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι είναι αντισυνταγματικό το κλείσιμο των «ειδικών δικαστηρίων» με απόφαση της εθνοσυνέλευσης. Ενα από τα «ειδικά» ήταν και το 13ο. Τα ειδικά δικαστήρια είχαν συσταθεί για υποθέσεις όπως «Εργκενεκόν», «Βαριοπούλα» κ.λπ. και καταργήθηκαν πριν από λίγες μέρες.

Παράλληλα με την υπόθεση «Εργκενεκόν», έχουν ήδη κατατεθεί στα δικαστήρια αιτήσεις για την αποφυλάκιση 92 κατηγορουμένων στην υπόθεση της Ενωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK). Εκκρεμούν βεβαίως και πολλές άλλες αιτήσεις σχετικά με την υπόθεση Εργκενεκόν.
 
Διαρροές
Συνέχεια είχε και η διαρροή ηχογραφημένων συνομιλιών. Σε μια από αυτές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νουρετίν Τζανικλί φέρεται να λέει στον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ευτυχώς δεν διαβιβάστηκαν στην εθνοσυνέλευση ακέραιες οι εκθέσεις του ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού οι εκθέσεις «είναι φριχτές και η κυβέρνηση θα είχε σοβαρό πρόβλημα».

 Σε άλλη συνομιλία ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζεράμπ, βασικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση διαφθοράς που ξέσπασε στις 17 Δεκεμβρίου, φέρεται να λέει σε τηλεφωνική συνομιλία ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν διαμαρτύρεται επειδή δεν έχει λάβει τα 10 εκατ. ευρώ που του είχε υποσχεθεί ο ίδιος.