11 Μαρτίου 2014

Ιμάμης Γκιουλέν: Η Τουρκία χρειάζεται νέο Σύνταγμα Για να σωθεί η δημοκρατία τονίζει σε άρθρο στους Financial Times


Ιμάμης Γκιουλέν: Η Τουρκία χρειάζεται νέο Σύνταγμα
Με άρθρο - παρέμβαση στους Financial Times ο ιμάμης Φετχουλάχ Γκιουλέν γράφει ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα για να σώσει την δημοκρατία της.Αυτο-εξόριστος στις ΗΠΑ, ο Γκιουλέν δεν έχει μιλήσει δημοσίως για τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλονίζουν την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανθρωποί του στη Δικαιοσύνη, την αστυνομία και τον στρατό φέρονται πίσω από τις αποκαλύψεις.«Υπάρχει μια εγγενής εμπιστοσύνη του λαού, την οποία έχτισε με πολύ κόπο η Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία, σε μια δημοκρατική και υπεύθυνη κυβέρνηση που σέβεται το κράτος δικαίου. Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία θεωρήθηκε ως παράδειγμα μιας χώρας που ευημερούσε, διατηρώντας παράλληλα μια δημοκρατική κυβέρνηση από ευσεβείς μουσουλμάνους ηγέτες», γράφει ο Γκιουλέν. «Δεν είναι πλέον», συνεχίζει, αναφέροντας ότι «μια μικρή ομάδα μέσα στην εκτελεστική εξουσία της κυβέρνησης κρατάει όμηρο την πρόοδο ολόκληρης της χώρας. Η υποστήριξη ενός ευρέος τμήματος του τουρκικού λαού έχει κατασπαταληθεί, μαζί με την ευκαιρία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Γκιουλέν τονίζει ότι «αρκετές πρόσφατες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις από την ΕΕ και από άλλες δυτικές χώρες - ανάμεσά τους, ένας νόμος που εξουσιοδοτεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς, ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό των ελευθεριών στο Διαδίκτυο, και ένα σχέδιο νόμου που θα δίνει στις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας εξουσίες παρόμοιες με αυτές που ισχύουν σε δικτατορικά καθεστώτα».

Χαιρετίζει την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να τερματίσει την παρέμβαση του στρατού στην εσωτερική πολιτική ως «αναγκαία» μετά από δεκαετίες με πραξικοπήματα και πολιτική δυσλειτουργία, προσθέτοντας ότι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή επαινέθηκαν από την ΕΕ και υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των Τούρκων.

«Αλλά η πολιτική κυριαρχία που είχε κάποτε ο στρατός φαίνεται τώρα να έχει αντικατασταθεί από μια ηγεμονία της εκτελεστικής εξουσίας. Μια σκοτεινή σκιά έχει πέσει πάνω στα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας - το αποτέλεσμα της ύπουλης δίωξης ορισμένων ομάδων Τούρκων πολιτών για τις απόψεις τους, και μιας άνευ προηγουμένου υποταγής των μέσων ενημέρωσης, της δικαστικής εξουσίας και της κοινωνίας των πολιτών», γράφει ο Γκιουλέν .

Προσθέτει ότι «ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσει η τουρκική κυβέρνηση την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και τον σεβασμό στο εξωτερικό είναι ανανεώνοντας την δέσμευσή της για τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την υπεύθυνη διακυβέρνηση. Η δέσμευση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει ένα νέο, δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα συνταχθεί από πολιτικούς».

«Η δημοκρατία δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις ισλαμικές αρχές διακυβέρνησης και τους ηθικούς στόχους του Ισλάμ, όπως είναι η προστασία της ζωής και της θρησκευτικής ελευθερίας, που εξυπηρετούνται καλύτερα σε μια δημοκρατία, όπου οι πολίτες συμμετέχουν στην κυβέρνηση», καταλήγει ο Γκιουλέν.
ΒΗΜΑ